Што кога водата oд вашиот базен или море ќе влезе во ушите: 3 трикови за ефикасно решавање на летен проблем

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Што кога водата oд вашиот базен или море ќе влезе во ушите: 3 трикови за ефикасно решавање на летен проблем.

Заробената вода во ушите во повеќето случаи излегува сама по себе, но ако трае подолго од три дена може да предизвика непријатни инфекции.

Веројатно сте имале вода во ушите барем еднаш . Овој феномен е можеби почест во текот на летните месеци, кога многумина се во базени, реки, мориња. Но, водата може да влезе и во ушите за време на капењето.

Во суштина, овој проблем ќе исчезне со текот на времето без никакви несакани ефекти, но „привремената глувост“ може да трае.

Сепак, не треба целосно да го игнорираме фактот дека во ретки случаи може да доведе до инфекција на увото, па дури и трајно оштетување на слухот кога овој проблем не се третира правилно и навремено.

Ако водата со текот на времето не излезе од вашите уши, применете некои од овие три трикови.

1. Создадете вакуум

Навалете ја главата настрана, потпрете го увото на малку стегната дланка и добро притиснете за да создадете вакуум. Со брзи кратки движења, придвижете ја раката кон увото и од него, исправувајќи ја дланката додека се приближувате до раката, и стегајќи ја додека ја оддалечувате.

Навалете ја главата кон рамото за да излезете од водата.

2.Загрејте го увото со фен за коса

Користете фен за загревање на увото, така што топлината го забрзува испарувањето на водата. Користете ја најниската брзина на уредот и држете го на околу 30 сантиметри од увото. Поместете го фенот напред и назад. Нежно повлечете го ушниот лобус неколку пати.

3. Џвакајте или преправете се дека џвакате

Коските на вилицата се наоѓаат во близина на увото и помага при правење движења како џвакање. Јадете нешто, ставете гума за џвакање во устата или само импровизирајте. Во исто време, навалете ја главата надолу со увото не запушено со вода, а потоа свртете го нагло на другата страна.

Не чепчиња за уши, воопшто.

Користењето чепчиња за уши може да ја влоши ситуацијата. Одржувајте ја хигиената на ушите бришејќи го ушниот лобус со влажен пешкир и не туркајте стапчиња внатре во увото. Ако имате проблем, консултирајте се со лекар и побарајте совет за чистење на ушите.

error: Content is protected !!