Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето куче?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето куче?

Со нив живееме со векови, а љубовта што ја имаме еден кон друг е неизмерна, иако зборуваме на сосема друг јазик.

Да, зборуваме за кучињата, најверните човечки пријатели. Повторно, дури и по толку долго запознавање, понекогаш е тешко да сфатите што сака вашето куче од вас. За среќа, постојат експерти кои одвоиле време да го дешифрираат сето тоа вртење, лаење и вртење во круг опашката.

Во нашата галерија ви откриваме што се обидува да ви каже вашето куче со своето однесување. Оваа уникатна мапа за толкување на однесувањето на кучето ќе ви помогне да го премостите јазот во комуникацијата помеѓу вас и вашето домашно милениче.

1. Кога кучето ги лиже усните или зева, но не е ниту гладно ниту уморно

Овие навидум невини однесувања се всушност рани показатели дека вашето куче е непријатно или под голем стрес. Повеќето луѓе за жал сфаќаат дека проблемот постои само кога кучето покажува лошо однесување. Агресивното однесување како лаење, ржење, крцкање заби, па дури и гризење се всушност краен производ на стресот кој не е откриен на време.

2. Ушите му се исправени а опашката му е свиткана до желудникот

Кога ќе го забележите ваквото однесување, кое се чини дека ја намалува големината на вашето куче, треба да знаете дека тој се обидува да избега од ситуацијата во која се наоѓа. Експертите предупредуваат дека кучето во оваа состојба е особено опасно за децата, бидејќи тие се во висина на неговите очи, што кучето може да го доживее како закана ако детето само го погледне. Ако кучето заклучи дека нема излез од ситуацијата што му се заканува, може да стане агресивно.

3. Кучето стои исправено а влаканата му се накострешени

Како што луѓето се обидуваат да ја покажат својата самодоверба со своето држење, така прават и кучињата. Кога кучето оди исправено, со главата и опашката гордо кренати, влакната набраздени по телото, тоа е негов обид да покаже доминација. Можеби не е толку очигледно кога Бостонскиот териер го прави тоа, но само замислете Грејн Данец.

4. Кучето мавта со опашката

Кога мислите на среќно куче, првото нешто на што помислувате е веселото мавтање на опашката. И навистина нема поочигледен доказ дека кучето е среќно од ова. Лабавото, нежно мафтање е генерално знак дека кучето е опуштено и подготвено за игра. Сепак, има и моменти кога мафтањето со опашката нема пријателска конотација. Ако опашката на кучето е високо поставена, вкочанета и се движи многу брзо, а се чини дека вибрира, тоа е знак на агресија.

error: Content is protected !!