Таа дојде на власт како тажна сопруга, а потоа стана неприкосновен лидер. Ова е првaта премиерка во светот

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Таа дојде на власт како тажна сопруга, а потоа стана неприкосновен лидер. Ова е првaта премиерка во светот.

Дали знаете која беше првата жена премиер во светот? Ако мислевте дека станува збор за политичар од традиционално демократски земји како што се САД, Франција или Велика Британија, целосно сте погрешиле. За точен одговор, неопходно е да се погледне на сосема поинаква страна на светот.

Сиримаво Бандаранаике почина на 10 октомври 2000 година, кратко време по гласањето на изборите во Шри Ланка. Имаше 84 години.

Последниот чин на г-ѓа Бандаранаике беше да гласа на парламентарните избори. Се надевала дека ќе го врати нејзиното семејство на власт со тоа што ќе ја предводи владејачката коалиција позната како Народна алијанса. Нејзината смрт од срцев удар на денот на изборите е поетски крај на животот на жената чијшто семеен бизнис беше политика, чија кариера траеше четири децении и која се запиша во историјата како  првата жена — премиер во светот.

Фамилијарен бизнис

Г-ѓа Бандаранаике е родена на 17 април 1916 година, во едно од богатите феудални семејства на оваа островска држава, која била на врвот на општествената хиерархија на Шри Ланка. Во 1940 година таа се омажи за СВРД Бандаранаике, потомок на елитен, феудален клан, кој со генерации напредуваше под покровителство на Британската империја.

Господинот Бандаранаике се пресели од својата привилегирана позиција во политиката од повисока класа во популистички и националистички. Неговата сопруга помина низ политиката со уште поголема одлучност и сила, велат историчарите. Таа беше остроумен лидер со широка база приврзаници меѓу мнозинското население.

Анура, најмладото дете и единствениот син на Сиримаво Бандаранаике и нејзиниот сопруг, еднаш рече дека нивниот татко бил љубезен, посветен родител, додека нивната мајка била далечна и секогаш зафатена.

Неочекуван лидер

Сиримаво Бандаранаике дојде на власт во 1960 година како тажна сопруга и мајка на три деца, само една година откако нејзиниот сопруг Соломон, тогашниот премиер, беше убиен од будистички монах. Тоа беше првпат во историјата на светот (со исклучок на наследните позиции) жена да се најде на позицијата премиер на една земја.

Таа наскоро се воспостави како неприкосновен лидер на партијата за слобода на Шри Ланка (тогашна Цејлон), која беше основана од нејзиниот сопруг, почитуван и моќен политичар.

Покрај тоа, Сиримаво беше на чело на цела семејна династија. Во последните години од нејзиниот живот, нејзината ќерка Чандрика Кумаратунга ја наследи како лидер на нивната „семејна забава“ и беше претседател на земјата од 1994 до 2005 година. Татко, мајка и ќерка ја предводат Шри Ланка од 21 од 73 години откако добија независност од Британија.

Наследството на г-ѓа Бандаранаике е ова. Откако почина нејзиниот сопруг, имаше голема гужва и забавата ќе пропаднеше за малку. Таа беше неочекуван нов лидер, но не само што „преживеа“ во политиката туки и ги поддржа партијата и семејството.

Челична дама на Шри Ланка

Г-ѓа Бандаранаике, позната само како г-ѓа, беше премиерка трипати: од 1960 до 1965, од 1970 до 1977 и од 1994 до 2000 година. Во политиката таа беше блиску до социјализмот. Ја продолжи политиката на нејзиниот сопруг за национализација на важни државни компании — странски и домашни. Економијата на Шри Ланка зад неа остана под голема доминација на државата.

Таа, исто така, направи големи напори да го направи синхалскиот единствен службен јазик, став што предизвика големо незадоволство кај тамилските говорници. Покрај тоа, Сиримаво ја смени политиката на запишување на универзитети, во корист на Сингалците, ставајќи ги Тамилите во неповолна положба.

За време на петгодишното претседателство на нејзината ќерка, г-ѓа Бандаранаик беше премиер, но тоа стана главно церемонијална улога откако беше изменет Уставот во 1978 година.

Мајка на нацијата

По делумното повлекување од политиката, Сиримаво Бандаранаике живееше во семејна куќа на Роземид Плејс, со нејзината постара ќерка Сунетра, 57-годишната жена — филантроп која никогаш не се занимавала со политика, туку исклучиво со хуманитарна работа.

Таа беше погребана до нејзиниот сопруг. За неа беше подготвен државен погреб со дводневна национална жалост. Ја гледаа како „мајка на нацијата“.

Иронично, политичкото единство на семејството е нарушено. Синот на Бандаранајка, Анура, се приклучи на ривалската партија, откако неговата сестра беше прогласена за наследничка на мајката. Сепак, и синот како лидер на опозицијата и ќерката како претседател, ја продолжија семејната политичка традиција.

error: Content is protected !!