Тајната на женската кула во Истанбул : Како таткото ја изгубил ќерката

Слични

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Сподели

Тајната на женската кула во Истанбул: Како таткото ја изгубил ќерката, а момчето се удавило од љубомора на еден свештеник.

Покрај бреговите на Босфор има голем број на прекрасни вили, од кои некои се историски градби, можете да ја видите палатата Топкапи, бројни џамии долж крајбрежјето, двата моста и целата величина на Истанбул. Меѓу овие величествени слики, кула со знаме се издвојува на мал остров, среде Босфор, меѓу Европа и Азија. Т

оа е моминската кула или како што ја нарекуваат Турците – Кз Кулеши. Иако е сама по себе убава, често фотографирана со птици кои редовно ја посетуваат, оваа кула заслужува внимание поради необичните приказни поврзани со нејзиното потекло.

И сè е во врска со трагичната љубов. Во првата верзија, постои љaубов на таткото кон својата ќерка од времето на Византија, како и многу постара, од времето на грчките богови, љубовта на калуѓерка и момче по име Леандер.

Првата приказна оди вака…

За време на Источното римско царство, еден византиски император ,претскажа дека неговата сакана ќерка ќе умре кога ќе наполни 18 години, од каснување од змија. Сакајќи да го заштити своето девојче од таквата судбина, императорот изгради мала тврдина со кула на остров во водите на Босфор, верувајќи дека ниту една змија не може да плива до принцезата. Како што веќе се случува во страшните митови и бајки, И.К. самиот стана трагичниот херој на оваа приказна. На роденденот на неговата ќерка, императорот им забранил на сите да одат на островот, а тој на својата душичка и однел полна корпа со највкусно овошје. Во таа корпа се криеше змија, која ја уби несреќната девојка. Затоа кулата ја нарекуваат Девојка.

Друга приказна…

Со сличен трагичен крај, вели дека островот припаѓал на храмот посветен на божицата Афродита и дека во него живеела монахиња по име Херо. Често гледала луѓе како се молат на божицата Афродита во потрага по љубов, а сакајќи го истото, се вљубила во Леандер. Секоја вечер пливаше до кулата за да биде со неа и наутро се врати на брегот. Една бурна вечер, еден љубоморен свештеник ги исклучи сите светла во кулата и Леандер не можеше да ја најде, па се удави во немирната вода. Поради оваа приказна, оваа кула често се нарекува Кула Леандер.

Без оглед на приказната што ја претпочитате, заради нејзината локација и изглед, ова место треба да се посети, ако не поради друга причина, се нарекува и „бисер на Босфор“.

error: Content is protected !!