ТАРТ ОД КАЈСИИ: Брза подготовка, нема повкусна летна торта! (РЕЦЕПТ)
Историјата на гастрономијата вели дека тарт е создаден во 18 век, во Египет, како брза торта, но денешниот изглед е поврзан со Франција и се смета за нивен кулинарски дел.
Таканаречената пита без врвна кора, односно тарт, неодамна стана омилен деликатес на нашите простори. Тартот е идеален за креации, комбинирање на вкусови и е многу декоративна. Може да се направи како солен или сладок деликатес и е многу погоден како десерт, или за семеен ручек или за послужување за гости, за секојдневни и специјални прилики. Искористете ја сезоната на кајсии и направете го својот прв тарт, доколку сеуште не сте.
Состојки :
Тесто:
• 200 гр брашно
• 100 гр ладен путер
• ¼ лажички сол
• ¼ дл вода
Полнење (Фил):
• 450 гр тврди излупени кајсии
• 200 гр шеќер
• 50 гр путер
• сок од лимон
• сок од 1 портокал
• кора од еден портокал
• слатка павлака (по избор)
Подготовка :
Во брашното додадете ладен путер (изрендан или исечен на помали парчиња) и сол, а потоа соединете ги состојките со миксер.
Променете ги маталките (ставете обични) и промешајте ја храната уште неколку минути. Потоа додадете ладна вода, и со раце измесете мазно и еластично тесто . Покријте го со фолија за храна и ставете го во фрижидер да отстои околу еден час, по можност преку ноќ.
Излупете кајсија и исечете ја на четвртини. Во длабока тава или тава, карамелизирајте го шеќерот на силен оган. Потоа додадете путер, добро измешајте и додадете сок од лимон и портокал и кора од портокал.
Намалете го огнот на минимум, почекајте да се стопат шеќерните кристали, додадете ги кајсиите и вриејте околу пет минути. Оставете малку да се излади. Наредете ги кајсиите во огноотпорен тркалезен сад. Истурете ги со лажица две карамелни сосови (остатокот од сосот зачувајте го за сервирање со тарт).
Извадете го тестото од фрижидерот и превртете го со сукало на набрашнета работна површина до дебелина од 2-3 мм. Измерете круг од 1 до 2 см поголем од огноотпорниот сад и отстранете го вишокот тесто. Покријте го овошјето со тесто и завртете ги краевите. Дупчете ја површината на тестото со чепкалка за заби за да ослободите вишок пареа за време на печењето.
Ставете го тартот во загреана рерна и печете на 180 степени, 20-25 минути. Кога ќе се испече, тргнете ја од рерна и оставете малку да се излади. Потоа послужете го наопаку од тавата, со овошјето свртено, ставајќи ја чинијата над тавата во која се печеше и свртете ја брзо и целиот тарт ќе испадне на чинијата. Важно е да го правите ова додека тартот е топол, инаку овошјето може да остане залепено на дното на садот.
По желба, ставете шлаг слатка павлака или посипете со шеќер во прав на оладениот тарт .
Уживајте!