Татко и ќерка – посебна љубов која еднаш се раѓа

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Татко и ќерка – посебна љубов која еднаш се раѓа

Татковците се особено горди кога имаат син – тоа е традиционално и општо прифатено разбирање. Синовите „ја продолжуваат лозата“ и го одржуваат семејниот идентитет и во сите култури раѓањето на син е причина за посебна гордост и радост. Но, кога ќе се роди девојче, глечерите на гордоста се топат во срцето на таткото и се појавуваат исконските и ранливи – малата принцеза е најголемата љубов и најголемата грижа на таткото. Како да се заштити и да се води, да биде среќна и да се справи во светот во кој управуваат мажи? Женскиот свет, различен од оној што го сретна низ светот на неговата мајка и неговата сопруга, доаѓа да ја освои и покори својата моќ и ја става во своја служба, за сите времиња.

Девојчето е принцеза на нејзиниот татко

Тој е нејзин поданик и витез, подготвен да се вклучи во секоја борба во нејзиниот живот и да стори сé за нејзината безбедност – и повеќе од сè, за нејзината насмевка.

Настрана традицијата, стереотипите и психологијата – дали сте забележале колку често ќерките изгледаат неверојатно како нивните татковци? Како оваа посебна врска да ја одредува нешто повисоко и подлабоко од што било предмет на анализа и дискусија.

Можеби има неразбирливи причини за посебноста на односот помеѓу таткото и ќерката 

Можеби ќерките се посебен подарок и посебен предизвик за срцето на мажот, да го откријат и сфатат тоа ранливо место, суштината на грижливата и несебична љубов. Татковците се „слаби“ на своите ќерки, а девојчињата „ги вртат“ своите татковци „околу малиот прст“ – еве што препознава нашата култура со симпатии, со благ и духовит изглед, различен од осудувачкиот наменет за „синовите на мајката“ .

Психологијата ја идентификува фазата на развој во која момчињата се особено врзани за нивната мајка, а девојчињата за својот татко, во која го гледаат својот родител од спротивниот пол како партнер и може да бидат љубоморни на другиот родител.

Девојките велат дека ќе се „омажат за тато“ кога ќе пораснат 

Таткото е модел на маж, според кого ги формираат вредностите што ги бараат во спротивниот пол во зрелоста, на позитивен или негативен начин. Затоа, таткото има огромна одговорност за идната среќа на неговата ќерка, за стабилноста и исполнетоста во нејзините емотивни односи. Дури и кога не се свесни за тоа, татковците длабоко ја чувствуваат таа одговорност и подготвени се да го откријат и градат најдоброто во себе заради своите ќерки.

Постојат многу нежни татковци кои немаат ќерки, па тие се исто така заштитници и херои на нивните малечки, трогнати од потребата да ги заштитат, да се грижат за нив и да ги растат правилно, како и мајки кои имаат прекрасни односи со нивните ќерки – љубовтаа кон децата е огромна и искуството за родителство е облагородувачко во сите свои варијанти. Но, посебните врски остануваат посебни и ги обележуваат нашите животи.

Ако имате среќа, чест и одговорност да бидете татко на девојче , тогаш знаете за што зборуваме. Синовите се гордост и душа на таткото, но ќерките се срцето на таткото и сите оние чувства што преплавуваат и не е лесно да се справат.

Во животот на една девојка, тато е тој што оди особено во забавни авантури 

Тато обично има секакво трпение да одговори на бесконечни прашања, тато знае како да ужива во играта како вистински пријател, тато не ја предупредува дека ќе се извалка , но тој се валка со неа, и кога ќе се умори, тато може да ја носи на рамената каде што се чувствува како на покривот на светот. Тато не купува подарок, баш така, но ја носи токму куклата што ја посакуваше неговото мало девојче, токму магичната играчка што се вклопува во нејзиниот свет на имагинација во тој момент.

Тато има целосно право да ја разгали својата принцеза

Да ја убеди дека таа е најпосебната во светот и дека го заслужува најдоброто за себе – и тоа е она што секоја возрасна жена понекогаш го заборава и што треба да го запомни за да ја врати својата сила и самодоверба. Многу среќни жени се ќерки на татковци кои ги обожавале и на кои им се благодарни за нивната храброст и стабилност.

error: Content is protected !!