Кинеските Научници Развиваат Генетска Терапија Која Би Можела Да Го Успори Стареењето

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Кинески научници развија нова генетска терапија која може да влијае на стареењето кај глувци и да им го продолжи животниот век. Ова откритие може еден ден да придонесе за слични третмани за луѓе.

Методот е детално опишан во медицинското списание Science Translational Medicine на почетокот на овој месец и вклучува деактивирање на генот наречен kat7, што е клучен фактор за стареење на клетките, пренесува Ројтерс.

Специфичната терапија што ја користеле врз глувците е прва во светот, а резултатите покажале дека животот на глувците бил продолжен, во просек, за 25 проценти.

Тим биолози користеа „алатка за уредување геном“ наречена CRISPR / Cas9, која се користи за прецизно уредување на ДНК.

Иако за научниците досега е позната група на гени поврзани со стареењето, идентитетот и улогата на дополнителни гени вклучени во регулирањето на стареењето на луѓето сè уште не се разјаснети во целост.

Истражувачите идентификуваа 100 гени, а kat7 беше најефикасен во придонесот за стареење на клетките.

Кат7 е еден од десетиците илјади гени кои се наоѓаат во клетките на цицачите, а истражувачите го деактивирале во црниот дроб на глувците со методот наречен летивирусен вектор. Резултатите сугерираат дека ваквата генска терапија заснована врз инактивација на еден ген може да го продолжи животниот век на глувците.

Исто така, анализата открила дека стимулацијата на активноста на kat7 го забрзува процесот на стареење на клетките.

Само што ја тестиравме функцијата на гени во различни типови на клетки, во човечки матични клетки, мезенхимални прогениторни клетки, во клетки на црниот дроб кај човекот и глувчето. Не забележавме токсичност или несакани ефекти од терапијата врз сите овие клетки “, рече професорот Qu Jing од Кинеската академија на науките (CAS).

Како и да е, споменатиот метод е далеку од тоа да се тестира на луѓе во блиска иднина, смета професорот ingинг, додавајќи дека се неопходни детални анализи на животни, а потоа и на примати.

Конечно, се надеваме дека можеме да најдеме начин да го забавиме стареењето дури и за многу мал процент … во иднина“, заклучи Jинг.

error: Content is protected !!