Терапија за парови – дали ви е потребна?

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапијата за парови има навистина лоша репутација, а многумина веруваат дека тоа е последен обид да се спаси врската. Сепак, тоа не мора да биде така, бидејќи со стручна помош секој пар може да ги реши проблемите во врската и да има светла заедничка иднина.

Нема погрешно време да барате надворешна перспектива на вашата врска. Но, како што обично се случува, повеќето парови го одложуваат одењето кај терапевтот до крајност, а кога конечно ќе стигнат таму, обично е предоцна. Доколку се сомневате дека вам и на вашата сакана ви е потребна терапија за парови, обрнете внимание на знаците кои можеби укажуваат на тоа.

Правите планови без да размислувате за вашиот партнер

Без разлика дали правите планови за петок навечер, или размислувате каде ќе патувате следно, треба да размислите и за вашата друга половина. Доколку намерно или потсвесно не сакате вашиот партнер да учествува во вашите планови, време е да посетите терапевт. Исто така, доколку не сте во плановите на вашата сакана, тоа е црвено светло кое не треба да го игнорирате.

Едниот од вас верува дека другиот е крив и одговорен за лошиот однос

Вакво нешто е всушност суптилна верзија на презир, а презирот е она што се смета за „сулфурна киселина за љубов“ – тврдат терапевтите. Скриениот презир е потоксичен за една врска отколку отворениот конфликт и непријателското однесување. За врска се потребни двајца, па за проблеми во врската потребни се двајца.

Дискутирате за исти теми без видлив напредок

Ако сте разговарале за истата тема повеќе од три пати, без надеж да ја решите со договор или несогласување, треба едноставно да ги погледнете работите од реален агол. Постојаните дебати за истите проблеми можат да ја уништат врската до тој степен што веќе не е можно да се поправи.

Размислувате да одите на терапија за парови

Фактот дека размислувате да одите на терапија за парови е сигурен знак дека мислите дека ви треба такво нешто. Можеби не сте подготвени тоа гласно да му го признаете на партнерот, но тоа не значи дека тоа не би помогнало. Никој од нас нема прирачник со решенија за сите проблеми со кои може да се сретне врската и во ред е да побарате помош. На терапевтот не треба да се гледа како на неопходно зло, туку како на трето лице кое е подготвено да помогне.

error: Content is protected !!