Тој е симбол на Велигден а настанал од благословот на Богородица

Слични

Сподели

Тој е симбол на Велигден а настанал од благословот на Богородица.

Омилен априлски и мајски цвет.

Мора да се согласиме дека еден од најубавите мириси во текот на пролетта доаѓа од јоргованот.

Тоа е вид растение што расте на територијата на нашата земја. Сепак, тоа е широко распространето како традиционално култивирано растение. Скоро и да нема постара куќа што нема јоргован во својот двор.

Постојат неколку видови на јорговани кои можат да се разликуваат во формата и сенката, како и полнотата на самиот цвет. За разлика од хибридите кои имаат продолжени цвеќиња со потемна боја и поголеми соцветија, ова е едноставна и основна форма на јоргованот. Ова растение е многу убаво токму затоа што е создадено од природата без никакви промени да биде со толку убави и големи цвеќиња и прекрасен мирис.

Покрај класичната јоргованова сина или виолетова боја, постои и бела нијанса на јоргованот, која е исто така многу убава. Сепак, интересно е да се каже дека јоргованот е вид што е толку лесен и издржлив за одгледување, па дури можеме да го уништиме, повторно ќе се врати. Затоа, ако одгледуваме јоргован, тој повторно ќе цвета и ќе даде голем број пупки многу пати.

Секоја година по цветање на јорговани треба да се намали некоја од гранките. Со сечење на ова, ќе го охрабриме растението да даде нови и свежи квалитетни пупки што ќе се формираат така што да содржат две пупки на врвот. Тие ќе формираат убави цвеќиња од големи стоечки соцвети и не мали мали свиткани цвеќиња. Катрење на јоргован не е потребно, но тоа ќе го поттикне изобилството на цвеќе.

Покрај тоа што првенствено е украсно растение, тој има и лековити својства. Неговите лисја и цвеќиња може да се користат за разни препарати, и затоа е многу ценет. Покрај тоа, семето што останува по цветот се користи за разни медицински цели.

Треба да се напомене дека јоргованот е многу погоден за одгледување разни жива ограда, без оглед дали се врзани или не. Може да се одгледува за граници. Ова растение не бара многу кога станува збор за услови за одгледување, па затоа ќе успее доколку го одгледувате во саксија. Ако одлучите да одгледувате јоргована, можете да го засадите во некој дел од градината во комбинација со други растенија. Ова растение цвета во рана пролет како еден од првите цветни видови. После тоа, останува убава зелена грмушка, што е самостојно декоративно. Понекогаш се случува лисјата од јоргована да добиваат одредени болести како што се прашкаста мувла и тие лисја да бидат оштетени. Сепак, тоа не мора да ве загрижува, растението повторно ќе расте секоја година.

Легендата за јоргованот

Луѓето велат дека кога го распнаа Христа, Пресвета Богородица беше обземена од болка и бесцелно плачеше, не знаејќи каде оди. Одејќи под товарот на болката, таа седна да се одмори под едно дрво полно со лисја, но не и со цвеќиња. Никогаш не ни цветаше.

Заспа толку уморна. Потоа, од дрвото, лисјата полека почнаа да паѓаат и нежно ја покриваа Пресвета Богородица за да ја згрејат.

Кога се разбуди Пресветата Богородица, таа беше топла. Ги виде лисјата на себе. Погледна во дрвото над неа, беше целосно без лисја. Затоа не и беше ладно.

Таа го благослови дрвото: Биди благословен и миризлив засекогаш.

Во еден момент, дрвото беше исполнето со зелени лисја и процвета со миризливи цвеќиња за прв пат. И така до денес. Некаде околу Велигден…

error: Content is protected !!