Тој е симбол на Велигден – настанал од благослов на Богородица

Слични

Сподели

Тој е симбол на Велигден – настанал од благослов на Богородица.

Тој е омилениот цвет во април и мај.

Мора да се согласиме дека еден од најубавите мириси во текот на пролетта доаѓа од јоргованот.

Тоа е вид растение што расте на територијата на нашата земја. Сепак, тоа е широко распространето како традиционално култивирано растение. Скоро и да нема постара куќа што нема јоргован во својот двор, што може да биде нешто повеќе од триесет години.

Постојат неколку видови на јорговани кои можат да се разликуваат по формата и сенката, како и полнотата на самиот цвет. За разлика од хибридите кои имаат продолжени цвеќиња со потемна боја и поголеми соцветија, ова е едноставна и основна форма на јоргованот. Ова растение е многу убаво токму затоа што е создадено од природата без никакви промени да биде со толку убави и големи цвеќиња и прекрасен мирис.

Покрај класичната јоргованова сина или виолетова боја, постои и бела нијанса на јоргованот, која е исто така многу убава. Сепак, интересно е да се каже дека јоргованот е вид што е толку лесен и издржлив за одгледување, па дури можеме да го уништиме, повторно ќе се врати. Затоа, ако одледуваме јоргован, тој повторно ќе цвета и ќе даде голем број пупки многу пати.

Секоја година од јоргованот треба да отсечат некои од гранките. Со сечење на ова, ние ќе го охрабриме растението да даде нови и свежи квалитетни пупки што ќе се формираат така што да содржат две пупки на врвот. Тие ќе формираат убави цвеќиња од големи стоечки соцвети и не мали мали свиткани цвеќиња. Јоргованот на кастрење не е потребно, но тоа ќе го поттикне изобилството на цвеќе.

Треба да се знае дека јоргованот е близок роднина на маслиново и пепел и други видови кои можат да се одгледуваат во нашата земја како посебни растенија или може да се најдат во природата. Како и да е, покрај тоа што е цветно украсно, јоргованот може да се користи и за садење на места каде има падини, шарпи, посекотини и може да биде корисно доколку имате лизгање на земјиште на некој дел од вашиот имот. Неговиот корен систем е исклучително силен и разгранет и може да се користи како вид за рекултивирање или запирање на ерозијата на почвата. Затоа, доколку постои опасност од лизгање на земјиштето, односно доколку имате падини, се препорачува да засадите јоргована.

Јоргованот може да се одгледува како растение кое се одгледува самостојно, но може да купите квалитетен хибрид од јоргована. Во зависност од формата на јоргованот што ќе ја одгледувате, цветањето на првите сорти на јоргованот може да започне веќе на почетокот на април. Исто така, постојат јорговани кои цветаат кон крајот на април, па дури и до средината на мај. Таквите видови имаат продолжено цветање и нивните цвеќиња се квалитетни сами по себе. На пример, во Холандија, таквата јоргована се одгледува како вид за исечени цвеќиња и се смета за многу квалитетна. Сите знаеме дека мирисот на исечено цвеќе што се шири низ собите е навистина извонреден.

Покрај тоа што првенствено е украсно растение, таа спаѓа и во лековитите видови. Нејговите лисја и цвеќиња може да се користат за разни препарати, и затоа е многу ценет. Покрај тоа, семето што останува по цветни се користи за разни медицински цели.

Легендата за јоргованот

Луѓето велат дека кога го распнаа Христа, Пресвета Богородица беше преплавена од болка и плачела бесцелно, не знаејќи каде оди. Одејќи под товарот на болката, таа седна да се одмори под едно дрво полно со лисја, но не и со цвеќиња. Никогаш не ни цветаше.

Заспа толку уморна. Потоа, од дрвото, лисјата полека почнаа да паѓаат и нежно ја покриваа Пресвета Богородица за да ја згрејат.

Кога се разбуди Пресветата, таа беше топла. Ги виде лисјата сама. Гледаше во дрвото над неа, беше целосно без лисја. Затоа не и беше ладно.

Таа го благослови дрвото: Биди благословен и миризлив засекогаш.

Во еден момент, дрвото беше исполнето со зелени лисја и процвета со миризливи цвеќиња за прв пат. И така до ден денес. Некаде околу Велигден.

error: Content is protected !!