Токсичното семејство може да ве чини живот

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Токсичното семејство може да ве чини живот

Пред да започнеме со оваа тема, треба да се нагласи дека не постои идеално семејство. Совршено е тоа што, покрај своите проблеми и конфликти, ја негува и поддржува различноста на своите членови. Дава љубов и поддршка и помага во моментите кога е потребна помош.

Сме слушнале многу за токсични партнерства, како изгледаат тие и како настануваат, но не сме зборувале за една од главните причини за токсичните партнерства. Тоа се, исто толку, токсичните семејни односи.

Еве ги знаците на токсичните врски и како тие се класифицирани

Што се однесува до класификацијата, можеме да кажеме дека токсичните врски може да се класифицираат на три нивоа. Можеме да заклучиме дека токсичните семејни односи може да се поделат на следниве нивоа:

1. Првото ниво е ниво за кое може да се зборува со другите на кафе или вака.

2. Второто ниво се веќе семејните односи, за чии последици не се зборува или  споделува со другите.

3. Третото ниво, секогаш завршува во „ судница, лудница или мртовечница“.

За жал, ова е случај бидејќи самите семејни односи не се заштитени од играње игри. Не ветуваат интимност и, многу често, членовите на семејството знаат да манипулираат меѓу себе на различни начини. Прочитајте повеќе за игрите.

Што се однесува до знаците на токсични семејни односи, еве неколку упатства:

1. Членовите на вашето семејство ве озборуваат или меѓусебно се озборуваат

Озборувањето како такво не е голема работа. Зборувањето за вас зад грб не мора да биде злонамерно . Ако некој од вашето семејство го прави тоа со намера да помогне,  да најде начин да ви помогне вам или на некое лице во неволја, тоа е сосема во ред. Меѓутоа, ако членовите на вашето семејство зборуваат за вас на неубав начин и со намера да ве спуштат во туѓите очи, тоа е еден од знаците на токсично семејство.

2. Ги користат вашите слабости

Сосема е природно и нормално да имаме слаби точки. Луѓето кои знаат тие наши слабости, всушност, се нашите најблиски. Ако злонамерно го користат тоа знаење, нè уценуваат, нè срамат, нè спуштаат во општеството, тоа е знак дека семејството е токсично.

3. Имаат проблем кога ќе видат промена во вашето однесување

Ова е вообичаен пример од психотерапијата. Личноста која започнала промена преку терапија, често е напаѓана од најблиските. Ова се случува затоа што луѓето задолжени за негување токсични односи, ја губат контролата врз поединецот и тоа не им се допаѓа. Често, во тие моменти можете да слушнете: „ Многу си се променил“, „Веќе не си онаа старата“. Или: „Добро ли си? Ти си ми чудна работа“.

4. Во семејството има многу борба

Ова е дело на родителите. Ако родителот поставува очекувања дека децата мора да се однесуваат на одреден начин за да бидат достојни за неговото внимание, тоа придонесува да настане тепачка меѓу браќата и сестрите. Родителската љубов и внимание се доживуваат како ресурс кога за секого има малку и ништо, па во овие случаи често се јавува љубомора.

5. Насилството е прифатено или маскирано

Насилството може да биде физичко или психичко (емоционално). Честа е и ситуацијата кога членовите на семејството се учат дека насилството е сосема нормално или се инсистира да не се зборува за тоа надвор од семејството. Жртвите на насилство често се обвинуваат дека се виновни за она што им се случува и го оправдуваат однесувањето на насилникот. Секоја физичка повреда нанесена од посилна личност е физичко насилство и имате право да барате заштита. Не сте виновни воопшто.

6. Нема да ве поддржат ако им ги кажете сите ваши трауми и ситуации

Нема многу смисла да се ​​зборува за тоа што се случило со луѓе кои се одговорни за токсичните односи во семејството. Нема да наидете на поддршка и на разбирање. Ќе слушнете само: „Не беше толку лошо“ или „Така мислеше“. Тие прават приказни за овие настани како што им одговара и нема да се согласат со вас ако се обидете фактите да им ги „турнете в лице“.

7. Нестабилна средина

Токсичните семејства создаваат многу нестабилна средина. Растењето во такви услови е многу стресно, па луѓето подоцна во животот може да развијат многу психолошки проблеми, како што се: анксиозност, депресија, психосоматски заболувања итн. За да може детето да порасне и да стане здрава и квалитетна личност, потребни му се стабилност, стабилни односи, љубов и поддршка.

Така, накратко би можеле да кажеме дека токсичните семејни односи се карактеризираат со недостиг од поддршка и љубов, голем раздор, нестабилност, играње игри и манипулации. Ако сте член на едно од овие семејства, побарајте помош од стручни лица, психотерапевти или други обучени поединци.

Понекогаш, другите луѓе многу подобро гледаат дека имаме токсични односи со членовите на нашето семејство отколку ние самите. Обично тоа го гледа најдобро партнерот со кој сме одлучиле да го делиме нашиот живот. Ако се најдете во ситуација вашиот партнер кој ве сака, да каже нешто такво, би било корисно да слушате и да истражите што се крие таму. Во оваа ситуација може да помогне многу и психотерапевтот.

Синдромот на Петар Пан

Сакав да го истакнам овој феномен и да и посветам посебен дел бидејќи често го среќавам. Дали ја знаете приказната за Петар Пан? Тоа е момче кое живее на магичниот остров Недојдија. Има една желба: да остане момче засекогаш и никогаш да не порасне.

Она што се забележува во денешно време е дека мајките негуваат специфични односи со своите синови. Тие ги спречуваат да пораснат и да станат мажи. Мајките често го прават тоа со добра намера и сосема несвесно. Една од ситуациите кои го поддржуваат ваквото однесување на мажот е, на пример, перењето алишта. Човек на возраст од триесет години, живее сам, но мајка му пере и пегла облека секој ден, а му  подготвува и нешто за јадење. Во нашата култура, машките деца се ценети повеќе со генерации поради продолжувањето на лозата. Иако живееме во 21 век, овој механизам сè уште е воспоставен. Машкото дете е галено и згрижено додека родителите не преминат во друг живот.

Краен случај

Некогаш ова е дело на една манипулативна мајка која, со тоа што си го обезбедува местото кај синот, не мора да се справува со нејзиното одење и со возраста. На ваквите мажи им е доста тешко да најдат партнерка затоа што многу често и самите се манипулативни, а имаат и став дека никој од нив нема да биде толку добар како нивната мајка.

Совет за девојките: ако ги препознаете овие карактеристики кај вашето момче и неговата мајка, упатете го на психотерапија, а ако не е подготвен за разделба од мајка си, подобро оставете го. Малку е веројатно дека оваа симбиотска врска ќе се реши, a нема да ви биде лесно да бидете меѓу два огна.

На крајот, сакам да одговорам на едно многу важно прашање. „Како да не се чувствуваме лошо кога правиме нешто добро за нас, а не за семејството?“

Клучот е во знаењето дека сме одговорни само за себе и за нашите животи. Не можеме да ги промениме другите, а не можат ниту тие да нè променат нас. Ако нешто што е добро за нас, за нашето семејство е лошо, како може да се чувствуваме добро? Единственото нешто што им е важно на луѓето кои нè сакаат е тоа што сме среќни. Очекувањата што ги имаат од нас и од нашите животи се нивна одговорност. Клучот е да се ​​биде во ред со себе.

error: Content is protected !!