Топлотен удар и сончаница : Симптоми, разлика и како да се заштитите!

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Топлотен удар и сончаница : Симптоми, разлика и како да се заштитите!

Топлотниот удар или сончаница се главните непријатели за време на високите летни температури.

За време на високи температури, кои од година во година стануваат сè понеподносливи, многу луѓе ризикуваат да изгорат од сонце или да доживеат топлотен удар со секое несоодветно и заштитено изложување на сонце.

Сончаница

Изгорениците се предизвикани од изложување на главата, а особено на тилот, на високи температури, односно влијание на сончевата топлина. Ако ненамерно ја изложиме главата на сонце, температурата во главата значително се зголемува. Телото ќе се обиде да го олади мозокот испраќајќи повеќе ладна крв во главата. Ова доведува до проширување на крвните садови на мозокот и нагло зголемување на неговиот волумен, што предизвикува појава на симптоми кои се многу слични на потресот на мозокот и не се воопшто безопасни. Сериозни случаи на изгореници од сонце може да завршат со несвестица, па дури и кома.

Симптоми на сончаница

 • главоболка,
 • кожата е сува
 • постојано зголемување на телесната температура
 • вртоглавица
 • немир
 • поспаност
 • повраќање

Ако не реагирате на време на овие симптоми, тоа може да предизвика тинитус, нарушувања на видот и несвестица.

Ако чувствувате симптоми, направете го следново веднаш

 • седат во сенка и / или во разладена затемнета просторија
 • направете ја облеката пријатна
 • лесно истурете вода или ставете ладни облоги на задниот дел од главата

Заштита од сонце

Може да се спречи со облека што е соодветна на климата. Главата треба да биде заштитена со капа или шешир, а телото со лесна и воздушна облека.

Топлотен удар

Исто како што изгорениците може да се појават кога сте изложени на премногу сонце. Топлотниот удар се јавува како резултат на, често ненадејно, прекумерно зголемување на телесната температура и неможноста на организмот да ја одржи температурата во нормални граници. Обично се јавува кога влажноста се зголемува за време на летната жештина, бидејќи во такви услови потењето и природното ладење на организмот се отежнуваат.

 • Симптоми на топлотен удар

  замор

 • грчеви
 • главоболка
 • вртоглавица
 • замор
 • грчеви
 • слабост
 • жед

Во случај на топлотен удар, како и во случај на изгореници, мора да се интервенира и веднаш да се започне со ладење. Повреденото лице треба да се отстрани во сенка, да се соблече облеката и да се излади изобилно со ладна вода. Во исто време, потребно е веднаш да се повика брза помош.

Заштита од топлотен удар

Топлотниот удар може да се спречи со облека што е соодветна на климата. Главата треба да биде заштитена со капа или шешир, а телото со лесна и ладна облека.

error: Content is protected !!