Фантастична мешавина, ореви, ванила и крем од банана. Тортата е многу вкусна и не е скапа. Од целата мерка е добиена огромна торта со големина на плех за рерна. Во прилог е една третина од мерката.
Состојки за кората:
5 белки
5 лажици шеќер
5 лажици ладна вода
5 лажици ореви
1 прашок за пециво
1 лажица брашно
Крем:
5 жолчки
5 лажици шеќер
500 мл млеко
1 пудинг од ванила
2 лажици густина
150 или 200 мл слатка павлака во зависност од тоа какви се јајцата, каков е пудингот, па затоа густината на филот зависи од нив
Повеќе:
3 банани
Подготовка:
Изматете ги белките со шеќерот за да се раствори шеќерот, а потоа додадете вода во текот на матењето.
Додадете ореви, брашно и прашок за пециво и комбинирајте ги со лажица.
Загрејте ја рерната на 200 степени и протресете ја смесата во плехот во кој претходно сте ставиле хартија за печење.
Печете околу 15 минути, во зависност од рерната, додека кората не стане светло-кафеава.
Изладената кора исечете ја на три еднакви делови, 3 ленти. Исечете ја кората во ширина.
Измешајте жолчки, шеќер, пудинг и згуснувач, потоа истурете малку млеко и соединете, а остатокот ставете го да зоврие, па зовријте ја изматената смеса.
Мешајте додека не се згусне, тргнете го од оган и изладете го целосно.
Изматете 150 или 200 мл слатка павлака и постепено додавајте шлаг во оладениот крем.
Исечете ги бананите на дебели кругови.
Редење: кора, крем, банани, крем, кора, крем, банани, крем, кора.
Тортата премачкајте ја со остатокот од филот и украсете по желба.
Оставете го во фрижидер најмалку 2 часа и послужете.
Пријатно!