Торта со сладолед што не се пече: Рецепт за кремасто совршенство на овошје, павлака и чоколадо.
Вкусот ќе ве воодушеви.
Во овие жешки летни денови, домаќинките не се подготвени да готват, а особено да стојат покрај шпоретот за да направат колачиња . Но, ако самите домаќинки се гурмани кои се опкружени со гастрономски истомисленици, тешко дека ќе одолеат без да направат барем брза овошна торта.
Рецептот што ви го донесуваме не бара, тој е дарежлив и сигурно ќе ги воодушеви љубителите на кремасти десерти.
Состојки:
- 300гр мелени бисквити
- 500мл слатка павлака
- 100гр шеќер во прав
- 300мл павлака
- 2 вреќи желатин + 50мл вода
- 350гр сезонско овошје
- 2 лажици шеќер
За глазура:
- 100гр чоколадо
- 3 лажици млеко
- 50гр путер
Подготовка:
Изматете ја слатката павлака, додадете шеќер во прав и павлака, па сè измешајте добро и додадете половина од стопениот желатин.
Измешајте го овошјето со шеќер, а потоа додадете ја другата половина од стопениот желатин.
Ставете слој бел фил во сад со обрач, а потоа додадете ред бисквити, а бисквитите прелијте ги со овошен фил. Повторувајте се вака додека не го потрошите целиот материјал. Последниот слој треба да биде слој од бело полнење.
Ставете го колачот во фрижидер да се стегне добро, а потоа извадете го обрачот од плехот, превртете го колачот на плех и ставете го глазурата, што ќе ја направите со топење путер во тава, додавање масло и чоколадо.
По желба, украсете ја тортата со снегулки од бадем.
Уживајте!