Три работи кои треба да ги смениме за да ги намалиме стресот и нервозата

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Три работи кои треба да ги смениме за да ги намалиме стресот и нервозата.

Во секој дом, има дел од куќата или одреден простор што понекогаш е во неред.

Меѓутоа, кога овој хаос е дел од вашиот секојдневен живот, тогаш тоа може да има негативно влијание врз менталното здравје.

Ви откриваме на што треба да обрнете посебно внимание за намалување на стресот и нервозата.

Физичко нарушување

Тоа е неред што можеме да го опишеме како куп неред кој се наоѓа во комодата, плакарите, на тезгата … Често се случува луѓето на такви места да ги натрупаат непотребно работите. Исто така, физички неред е можно на работа. На пример, вашата работна маса е полна со натрупани папки, хартии, непотребни прибор за пишување, книги што не сте ги прочитале и нема да ги прочитате.

Причината поради која дозволуваме да се зголеми ваквиот неред е перцепираниот недостаток на време и во многу случаи, затоа што немате одредено место за работи или нередот што го натрупувате. Истражувањата покажуваат дека трајно нарушување во вашата околина може негативно да влијае на вашата способност да фокусирате и да обработувате информации. Физичкиот неред во вашата околина „се моли“ за вашето внимание, што го интензивира стресот.

Емотивен хаос

Сузбивање на емоции, неуспеси, нерешени проблеми, врски или какви било други чувства што ги имате во вас, доведуваат до емотивно неред.

Последица на тоа е често неможноста да ги препознаете вашите емоции што ги негувате кон себе и неможноста да ги искажете чувствата кон другите. Надминете го стравот и фокусирајте се на сегашноста.

Не судете за себе или за другите, туку изразете како се чувствувате.

Дигитален хаос

Ако собирате непотребни дигитални датотеки како е-пошта, фотографии, документи, тогаш се соочувате со дигитален хаос. Ова ниво на неред може многу често да доведе до вознемиреност, а потоа и до стрес.

Дигиталниот неред дава лажно чувство на безбедност. Ние секогаш мислиме дека ќе најдеме и заштедиме такво нешто полесно, а со тоа всушност само акумулираме и акумулираме податоци, што нè прави понервозни.

error: Content is protected !!