Улогата на родителите во насочувањето на детето кон спортот

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Улогата на родителите во насочувањето на детето кон спортот.

Некои родители имаат тенденција да се консултираат со спортски експерти (на пример, тренери) за да можат полесно да одлучат кој спорт да го изберат за нивното дете. Сепак, за деца на возраст од 5 до 10 години, ова не е потребно. Родителите најдобро го знаат своето дете.

Ако родителот внимателно го набљудува своето дете и неговото однесување во различни контексти и слуша што зборува детето, сигурно ќе знае дали детето е повеќе предиспонирано за индивидуални или тимски спортови, или за спорт со висока прецизност (на пр. стрелање, пикадо , билијард) и добра координација (на пр. гимнастика, танц).

Еве неколку совети за родителите кои имаат намера да го запишат своето дете на некој спорт:

  1. Задачата на родителите е да откријат каков спорт сака детето и да му дадат можност на детето да проба различни спортови.
  2. Корисно е да му се предложат на детето некои спортови во кој може да биде успешен, што одговара на неговите способности и „психолошка структура“.
  3. Ако детето промени повеќе спортови, спортски училишта или клубови, нема причина за загриженост . Улогата на родителите е да го охрабрат своето дете и да бидат поддршка во нивниот избор.
  4. Треба да се има предвид дека децата под 12 -годишна возраст се многу посоодветни за програми кои ја минимизираат конкуренцијата и не ја пренагласуваат победата, но го нагласуваат развојот на моторните вештини и учењето преку разновидна обука, игра и дружење.
  5. Не е лошо да ги проверите професионалните квалификации на тренерот и да откриете кои се неговите цели и приоритети во работата со деца, или што се очекува од родителите во однос на соработката.

Вклучување на родителите во спортскиот живот на децата

Многу родители сакаат да бидат вклучени во клупските активности до одреден степен. Ако нивната вклученост е преголема, постои конфликт со тренерот, управата на клубот и самото дете. Напротив, ако нивната вклученост е премногу мала, детето може да добие чувство дека родителот е целосно незаинтересиран за неговата активност и напредок во спортот.

Со оглед на степенот на вклученост на родителите, постојат 3 основни стилови на родителско однесување:

Незаинтересираните родители

Тие се целосно отсутни од спортскиот живот на нивното дете. Тие не доаѓаат на родителски состаноци ниту се заинтересирани за напредокот на детето. Некои едноставно го „оставаат“ своето дете на тренерот бидејќи тие самите немаат желба, трпение или време да го направат тоа. Има голема шанса спортските искуства на децата, кои на тој начин се „туркаат“ во спортот, да бидат непријатни и стресни, а придобивките од спортувањето да се сведат на минимум.

Поддржувачките родители 

Тие се доволно информирани за претстојните натпревари и повеќето настани во клубот (и околу него) и се обидуваат да му дадат поддршка на тренерот без да се мешаат во неговата работа, и покрај тоа што редовно плаќаат членарина. За возврат, тие не очекуваат нивното дете да ја игра секоја игра (или повеќето од секоја игра), но нивната главна цел е детето да се забавува на тренинзите, да стекне нови пријатели и да научи за предизвиците и начините за справување со нив преку спортот На Нивното присуство во спортот е незаменливо и обично има најмалку такви родители, што е голем проблем и стрес за тренерите на работа.

Фанатичните (исто така наречени „проблематични“) родители

Тие сакаат нивното дете да биде спортска легенда. Често се случува таквите родители сами да биле спортисти и имале многу успешни спортски кариери, па затоа сакаат да ја продолжат оваа „семејна традиција“ и да го поттикнат своето дете да се натпреварува по секоја цена. Тие се присутни на повеќето тренинзи, гласно ги коментираат одлуките на судиите и сакаат нивното присуство да се забележи на натпреварите. Тие обично се гласни на клупските состаноци и честопати го преземаат водството кога станува збор за логистика и други форми на клупска поддршка.

Заклучок

Без оглед на тоа на кој тип на родители припаѓате, во интерес на сите е децата да се развијат во возрасни преку спортот. Спортските психолози можат да ги поддржат тренерите и родителите во справувањето со предизвиците за вклучување на младите во системот на натпреварување, како и во развојот на стратегии за справување со негативните резултати кај младите спортисти.

Семејството се издвојува како основен извор на информации и основа за создавање ставови за спортот и здравиот живот кај децата. Затоа соработката родител-тренер-дете е клучна во оптималното функционирање и развој на спортистите. Психолог во оваа врска може да биде „катализатор“ што ќе ја зголеми веројатноста за успех и соодветен развој на младите луѓе, како и промовирање здрава култура на живеење во заедницата.

error: Content is protected !!