Успешно теситран UBER SPACE и тоа на биогориво, дали “вселенското такси” е реалност или фикција?

Слични

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот. Запознајте...

Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Како и колку често треба да ги чистите вашите...

Прв лет во историјата: ХЕЛИКОПТЕР слета на Црвената планета

Прв лет во историјата: ХЕЛИКОПТЕР слета на Црвената планета. Хеликоптер...

Зошто е потребно редовно да ги перете пижамите?

Зошто е потребно редовно да ги перете пижамите? Веројатно повеќето...

Сподели

BluShift Aerospace сака да стане како Uber за вселенски летови затоа што нивните ракети треба да обезбедат ефтин (за вселенски термини) и лесен начин за лансирање товар во вселената.

На сличен начин како што Uber воведе целосна револуција на пазарот на такси услуги, bluShift Aerospace има намера да го промени начинот на кој испраќа полесен товар и помали сателити во вселената. Тие соодветно ја нарекуваат својата идеја Uber SPACE и го напаѓаат делот од пазарот што не е покриен. Имено, во моментов не вреди да се испраќаат само индивидуални сателити или некоја мала опрема во вселената затоа што испраќањето е скапо, но шефот на bluShift Aerospace верува дека тој има победничка формула со која сака да овозможи испраќање на мали сателити и опрема во орбитата.

Неговата компанија вчера лансираше успешно ракета „ Стардаст 1.0 “ со која сака да започне вселенско освојување. Првиот лет успеа точно како што замислуваше компанијата – ракетата достигна висина од нешто повеќе од 1.200 метри, по што започна спуштањето, со отворање на падобранот. Планирани се уште две лансирање, и со секое лансирање, ракетите треба да достигнат поголема надморска височина и да се приближат до орбитата.

Она што ги прави bluShift Aerospace ракетите различни од конкуренцијата е горивото. Имено, првиот човек на компанијата Саша Дери чија компанија го преизведува биогоривото е убеден дека истото може да се користи ширум фармите низ САД, што го прави убедливо најеколошко гориво за лансирање на ракети.

Ние сакаме да докажеме дека горивото добиено од биолошки извори може да се користи исто толку добро, ако не и подобро во некои случаи, во споредба со традиционалното гориво што се користи за лансирање ракети и испраќање товар во вселенат . Тој истакна две големи предности во однос на традиционалните горива, а тоа се пониските цени и фактот дека биогоривата не се токсични.

Ракетата што ја тестирале е со мала големина (шест метри) и тешка е околу 250 кг и може да носи товар само до 8 кг. За неговото полетување не е потребна напредна и скапа инфраструктура како за големите ракети, а кога ќе го додадеме претходно споменатото поевтино гориво, јасно е зошто неговото лансирање е многу поевтино. По два дополнителни теста, Дери планира да испрати во орбитата помоќна орбитална ракета наречена „Црвено џуџе“ што ќе може да носи мали сателити со тежина до 30 кг. Истражувачите, студентите и компаниите ќе можат да уживаат во вселенските услуги на Uber, кои ќе можат поевтино и почесто да ги тестираат своите производи во вселената и да испраќаат мали сателити.

Извор: Space.com

error: Content is protected !!