Вака родителот несвесно ја уништува психата на детето

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Вака родителот несвесно ја уништува психата на детето.

Можеби се препознавате во еден од овие проблеми, но нека ви биде поука да не му го правите ова на вашето дете.

Верувале или не, научно е докажано дека емоциите и искуствата што се доживеани во детството се одговорни за психата како и за голем број психолошки проблеми!

Следните проблеми се директна последица на однесувањето на родителите кон детето, за што веруваме дека е нормално и вообичаено!

1. Анксиозност, депресија и недостаток на независност

Дали вашите родители или вие припаѓате на „Родителскиот хеликоптер“? Тоа се родители кои постојано го следат, учат и критикуваат животот на детето. Иако тоа го прават со добри намери, преголемата заштита доведува до нарушување на психата и предизвикува психолошки проблеми. Ако ви е тешко да донесете одлука без да се консултирате со родителите, вие сте токму такво воспитано дете, велат психолозите.

2. Лоши навики, зависност и екстремни спортови

Ако родителите постојано им кажуваат на своите деца дека им прават многу проблеми, на крајот ќе заклучат дека светот ќе биде подобар без нив. Резултатот е младите луѓе несвесно да бараат начин да се уништат, обично преку алкохол, пушење, дрога или екстремни спортови.

3. Неможност за целосен одмор и релаксација

„Сериозно!“, „Немојте да бидете глупави наоколу!“, „Не размазувајте се“ …Чести, но многу штетни реченици упатени на деца. Тие создаваат премногу сериозни возрасни, кои не знаат како да се релаксираат, не ги разбираат децата и ги презираат децата.

4. Недостаток на самодоверба, желба да се биде како некој друг

Родителите кои често ги споредуваат своите деца со „подобри“ деца, ќе добијат премногу самокритичен тинејџер, а потоа и возрасен со комплекс со помала вредност. Тие секогаш се обидуваат да направат нешто подобро во животот, додека истовремено се мразат себеси затоа што не се супериорни во однос на друга личност.

5. Тешкотии во приватниот живот

Ако како дете ве упатуваат да не верувате никому, логично е да прераснете во личност која верува дека светот е непријателско место полно со опасни стапици, без тронка љубезност.

6. Барате родител во партнер

„Премногу си млад за тоа!“ Совршен начин да воспитате возрасно дете. Вакво дете веројатно ќе остане „премало“ засекогаш, независно и ќе побара од партнерот да се грижи за него.

7. Сузбивање на талентот, недостаток на иницијатива, деструктивна забава

Ако родител често користи фрази како „Немој мене да ми паметуваш“ или „Престани да замислуваш“, тие ќе воспитаат дете кое нема свое мислење, иницијатива или лидерска способност. Кога ќе пораснат, ваквите деца многу често ги користат своите амбиции и таленти во алкохол и опасна забава.

8. Затвореност и потиснување на емоциите

Децата, исто така, забележуваат недостаток на емоции и чувствителност кај своите родители. Кога често слушаат дека треба да престанат да плачат или да се жалат, децата се затвораат внатре. Овие потиснати чувства можат да се претворат во психосоматски нарушувања.

9. Тешка депресија и вина

„Се откажавме од сè за да имате вие!“ Класично обвинение за вина кое ја обзема душата на детето и ретко исчезнува. Истиот ефект го даваат заканите во однос на оценките во училиште – детето е под постојан стрес, што лесно доведува до депресија.

10. Неодговорност и незрелост

Постои посебен вид на премногу заштитнички родители, кои не им дозволуваат на своите деца да прават ништо. „Не ја допирај мачката, таа ќе те изгреба“ – е само еден од примерите за заплашување на детето да донесе каква било одлука или да проба нешто ново. Растејќи вака, нужно доаѓа пасивност и неодговорност, како и недостаток на независност.

error: Content is protected !!