Видови љубов во грчката филозофија – Ерос, Филија и Агапе

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Видови љубов во грчката филозофија – Ерос, Филија и Агапе.

Одамна сфативме дека љубовта може да има во различни форми . Секојпат кога ќе влеземе во нова врска, препознаваме нов вид љубов, како да откриваме полиња во боиште. Можеби, кога ќе откриеме сè, ќе можеме да разбереме што значи тој конечен концепт, главниот што ги поврзува сите нив. Дали љубовта зависи од личноста со која ја споделуваме или од самите нас? Дали пружаме љубов поинаку кога сме млади и наивни, и сега кога веќе отворивме половина терен?

Во античка Грција, филозофите ја расчленувале љубовта со цел полесно да ја разберат. И дадоа имиња, ги проучуваа и конечно објаснија. Дали љубовта навистина може да се објасни и рационализира, проценете сами, и ние ви донесуваме во текстот што се Ерос, Филија и Агапе.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @fashion_week25

Ерос

Името го добила по Ерос, грчкиот бог на љубовта и плодноста. Во грчката митологија, тоа е вид на љубов што ја чувствувате кога стрелата на Купидон ќе ве погоди. Таа е инстинктивна и реална. Тоа е таа љубов што Парис ја чувствуваше кон Хелена, што доведе до пад на Троја. Зафаќа, уништува, како ураган. Токму тој себичен аспект на љубовта ја буди во нас желбата да поседуваме друга личност. Се карактеризира со силна сексуална желба, но токму затоа е нецелосна. И како и со секоја нецелосна љубов, тоа создава емоционална нестабилност, придружена со негативни емоции, како што се вознемиреност, лутина, тага и страв. Опсесивно-посесивните односи полни со jeубомора и страдања произлегуваат од тоа. Ерос е љубов која се состои од страст и интимност. Нејзиниот најголем непријател е разумот и токму затоа Купид беше насликан како дете со врзани очи.

Филија

Ова е пријателска љубов. Кога пламенот на Ерос ќе згасне, она што две лица можат да го држат заедно е Филија. Тоа доаѓа со текот на времето, преку меѓусебно запознавање и прифаќање. Според некои теории, оваа љубов е најмалку природна, бидејќи не е во човечката природа за да им требаат пријатели за да преживеат. Од друга страна, Платон верувал дека не е потребно физички да се изразува љубов за да опстане љубовта, поради што често се нарекува платонска љубов. Таа е пријатна, мирна, пријатна и позната. Тој е ослободен не само од инстинкт, туку и од емоции и претставува духовна врска помеѓу партнерите. Филија е родена од Ерос и се трансформира од желба да поседува во желба да се изгради заедничка иднина.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Puck (@davidpuckartist)

Агапе

Потекнува од грчки збор што значи „возвишен или духовен“. Агапе е целосна љубов, оној што целосно ги преплавува оние што ја доживуваат. Тој што доживува ваква безусловна љубов, гледа дека ништо друго освен љубов нема никакво значење на овој свет. Според античките традиции, ова е љубовта што ја чувствувал Исус кон луѓето и што го сменила текот на историјата и љубовта што Бог ја чувствува кон човекот, за што го жртвувал сопствениот син. Ја надминува и пријателската и еротската љубов. Според современите сфаќања, тој се смета за модерен концепт на алтруизам, дефиниран како несебична грижа за другите. Таа е за цел живот. Ни дава мир, сигурност и позитивни емоции кои толку многу нè обземаат што не можеме да го замислиме животот без нив.

Ако нашата љубов не содржи една од овие три љубови, таа е нецелосна и ни дава чувство дека нешто ни недостасува. Сепак, мора да научиме да го контролираме Ерос, кој природно ни е нагласен, и исто така да работиме на будење и негување на Фили и Агапе. Балансот на овие три елементи е она што денес го нарекуваме вистинска љубов.

error: Content is protected !!