Виенски коцки: Совршена комбинација на малина и чоколадо на која е невозможно да се одолее!

Слични

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба!

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба! Конечно дојде...

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате!

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате! Полнета...

Храна и Рецепти – најдобрите кулинарски вештини на нашите домаќинки

Храна и Рецепти - најдобрите кулинарски вештини на нашите...

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час!

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час! Комбинација...

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го пробате

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го...

Сподели

Виенски коцки се совршена комбинација на малина и чоколадо која со сигурност ќе ве натера да се засладите повеќе пати.

Состојки за кора

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 1 ванилин шеќер
  • 3 лажици какао
  • 100мл масло
  • 100мл млеко

Фил од малина

  • 500гр малини
  • 2 пудинга од ванила
  • 8 лажици шеќер
  • 100-200 мл вода

Прелив

  • 500мл слатка павлака
  • 250гр чоколадо за готвење

Подготовка 

1.Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките во тврдо тесто, постепено додавајте шеќер и ванилин шеќер. Потоа додадете жолчки, масло и млеко. Измешајте брашно, какао и прашок за пециво и лесно измешајте со шпатула. Истурете ја смесата во подмачкана тава со димензии 30х20 см и печете во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Испечената кора оставете ја да се излади.

2.Загрејте ја слатката павлака до вриење и додадете го скршеното чоколадо. Извадете го од шпоретот и мешајте додека не добиете крем од ганач. Оставете го на собна температура. Во меѓувреме, подгответе го филот од малина.

3.Ставете малини да се готват со шеќер и вода. Ако малините се замрзнати, додадете 100 ml вода. Измешајте 2 пудинзи од ванила со малку вода и додајте ги на зготвените малини, мешајте додека не се згуснат. Со готовиот фил истурете ја кората. Оставете малку да се олади и нанесете крем од ганач. Оставете го готовиот колач на собна температура да се излади, а потоа ставете го во фрижидер неколку часа. Најдобро преку ноќ и послужете.

Уживајте во овие виенски коцки!

error: Content is protected !!