Виенски коцки: Совршена комбинација на малина и чоколадо на која е невозможно да се одолее!

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Виенски коцки се совршена комбинација на малина и чоколадо која со сигурност ќе ве натера да се засладите повеќе пати.

Состојки за кора

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 1 ванилин шеќер
  • 3 лажици какао
  • 100мл масло
  • 100мл млеко

Фил од малина

  • 500гр малини
  • 2 пудинга од ванила
  • 8 лажици шеќер
  • 100-200 мл вода

Прелив

  • 500мл слатка павлака
  • 250гр чоколадо за готвење

Подготовка 

1.Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките во тврдо тесто, постепено додавајте шеќер и ванилин шеќер. Потоа додадете жолчки, масло и млеко. Измешајте брашно, какао и прашок за пециво и лесно измешајте со шпатула. Истурете ја смесата во подмачкана тава со димензии 30х20 см и печете во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Испечената кора оставете ја да се излади.

2.Загрејте ја слатката павлака до вриење и додадете го скршеното чоколадо. Извадете го од шпоретот и мешајте додека не добиете крем од ганач. Оставете го на собна температура. Во меѓувреме, подгответе го филот од малина.

3.Ставете малини да се готват со шеќер и вода. Ако малините се замрзнати, додадете 100 ml вода. Измешајте 2 пудинзи од ванила со малку вода и додајте ги на зготвените малини, мешајте додека не се згуснат. Со готовиот фил истурете ја кората. Оставете малку да се олади и нанесете крем од ганач. Оставете го готовиот колач на собна температура да се излади, а потоа ставете го во фрижидер неколку часа. Најдобро преку ноќ и послужете.

Уживајте во овие виенски коцки!

error: Content is protected !!