Виенски коцки се совршена комбинација на малина и чоколадо која со сигурност ќе ве натера да се засладите повеќе пати.
Состојки за кора
- 6 јајца
- 6 лажици шеќер
- 6 лажици брашно
- 1 прашок за пециво
- 1 ванилин шеќер
- 3 лажици какао
- 100мл масло
- 100мл млеко
Фил од малина
- 500гр малини
- 2 пудинга од ванила
- 8 лажици шеќер
- 100-200 мл вода
Прелив
- 500мл слатка павлака
- 250гр чоколадо за готвење
Подготовка
1.Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките во тврдо тесто, постепено додавајте шеќер и ванилин шеќер. Потоа додадете жолчки, масло и млеко. Измешајте брашно, какао и прашок за пециво и лесно измешајте со шпатула. Истурете ја смесата во подмачкана тава со димензии 30х20 см и печете во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Испечената кора оставете ја да се излади.
2.Загрејте ја слатката павлака до вриење и додадете го скршеното чоколадо. Извадете го од шпоретот и мешајте додека не добиете крем од ганач. Оставете го на собна температура. Во меѓувреме, подгответе го филот од малина.
3.Ставете малини да се готват со шеќер и вода. Ако малините се замрзнати, додадете 100 ml вода. Измешајте 2 пудинзи од ванила со малку вода и додајте ги на зготвените малини, мешајте додека не се згуснат. Со готовиот фил истурете ја кората. Оставете малку да се олади и нанесете крем од ганач. Оставете го готовиот колач на собна температура да се излади, а потоа ставете го во фрижидер неколку часа. Најдобро преку ноќ и послужете.
Уживајте во овие виенски коцки!