ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Вистината за Зона Замфирова: љубовната приказна заврши вака во реалниот живот!

Вистината за Зона Замфирова: љубовната приказна заврши вака во реалниот живот!

Зона и Мане се сакаа и имаа деца, но нивната љубовна приказна заврши вака.

Извонредната популарност на филмот на Шотра , кој ги сруши сите рекорди на гледаност во кината низ Србија, ги оживеа приказните за хероината, прашувајќи која е всушност вистинската Зона.

Стеван Сремац живеел во Ниш од 1879 до 1892 година, со пауза од две години кога бил во Пирот. Во средно училиште предавал српска историја. Слободното време го поминувал во малите нишки таверни „Босна“, „Код Маргера“, „Касина“, каде што не доаѓале големи господа, како што ги нарекувал. Слушајќи внимателно што велат занаетчиите од Ниш, Сремац тајно вадел тетратка и го запишувал сето тоа. Подоцна вечерта, од сеќавање, ги елаборирал нивните нарации, кои се користеле за пишување на неговите најдобри дела.

Националниот музеј во Ниш чува дел од ракописното наследство , библиотека и лични работи, а како посебна вредност оригиналниот ракопис на „Зона Замфирска“.

Пред тоа, скица за овој роман беше напишана во тетратка од 1895 година. Сремац ја објави „Зона“ само во 1903 година во „Српски књижевен гласник“, во продолженија. Како роман, ова дело на Сремц првпат беше објавено во 1907 година од страна на Српската книжевна асоцијација.

Долго време, дури и меѓу научниците, не се знаеше дали Сремац го напишал своето најдобро дело врз основа на вистински настан што се случил во Приштина на крајот на 19 век и дали Сремац ја слушнал приказната од Бранислав Нушиќ, кој бил Србин конзул во Приштина во 1895 година. Нушиќ беше пријател со истакнати Срби, а особено со чорбаџи Замфир Кијаметовиќ, татко на 13 деца, меѓу кои беше и Јевросима. Нејзиниот татко од милост ја викал Зона.

Или приказната за трговецот Гаврил Гане Јовановиќ и неговата прекрасна сопруга Зојица (Зојче), ќерка на нишкиот чорбаџија Хаџи Смилјан Јанковиќ како „Зона“. Приказната, со автентични сведоштва и врз основа на убедливи историски траги, ја пренесува Прегледот за негување на традицијата и зачувување на наследството на Ниш „Нишки весник“, кој ја продолжува традицијата на истоимениот весник од 1884 година, во ноември 2002 година.

Љубовта секогаш е на прво место

Според Нушиќ и некои други експерти за настаните во Приштина, приказната оди вака: Кога наполнила шеснаесет години, Зона била неспоредлива по убавина во Приштина и далеку. Имала црвени усни и кадифени бели образи, што се гледаа преку проѕирната шамија. Се облекувала убаво. Носела свилени панталони и сатенска јакна , а под нејзиниот елек имала бујни гради. Таа го привлекла вниманието на сите мажи во овој град, но најмногу на Максим, синот на Коста Гапиќ, златар. И таа него го „бендисала“.

Тие се сакале еден со друг и таа љубов ја искажувале само со еден поглед секоја вечер кога тој поминувал пред нејзината капија.

Тоа го знаела цела Приштина, па песната беше испеана.

Родителите на Зона и Максим, исто така, го знаеја тоа и премолчено го одобрија. Но, наскоро дошло до расправија помеѓу чарбаџијата на Замфир и еснафот на Коста, во продавницата на еснафот. На почетокот, нивниот разговор бил целосно безопасен, како што можело да биде помеѓу пријатели, но станувал се поинтензивен. На крајот, паднале тешките зборови. Коста почнла да го навредува Замфир, а тој одговорил: “Дали треба да го дадам моето дете за твојот син. Со задоволство ќе му го дадам за најсиромашното момче, но никогаш за твојот Максим”.

По ова, Зона тагувала. И Максим тагувал но планирал одмазда. Со другарот Зак Шкурт, тој планирал да ја киднапира Зона. Во тоа време, девојка на која би и се случило такво нешто се викала бегалка. За неа, но и за куќата од која потекнува, тоа било голем срам. Тоа го знаел и Максим. Долго време овој срам „пукаше“ во Приштина.

Откако пристигнал од Приштина една летна вечер на Калемегдан, Нушиќ, на прошетка, му кажал се на Срем.

“Слушајќи ја приказната на Нушиќ, Сремац бил воодушевен и побарал од еден пријател да му дозволи да ја обработи оваа приказна. Единствениот услов што Нушиќ го кажал бил делумно да не ја споменува Приштина, бидејќи пиел многу добро кафе во куќата на Чорбаџи Замфир! Секако Нушиќ не сакал уште повеќе да го засрами својот добар пријател. Сремац одговорил: „Ќе ја однесам твојата Зона во мојот прекрасен Ниш. Дури ни нејзиниот татко нема да ја препознае таму”. Така настана една од најубавите приказни на Сремац од стариот Ниш.

По срамот што Максим ги подготви за семејството Замфир, Зона се уште имала многу додворувачи. Но, таа не сакала никого. Чорбаџи Замфир, на крајот, го одржал зборот што го дал во продавницата на Коста.

Зона се омажила за сиромашен и убав млад човек, кројач Алекса Грбиќ.

Вистината за Сремчева „Зона Замфирова“ никогаш немаше да се открие доколку нејзиниот брат Драгутин Кијаметовиќ, со кого живееше до нејзината смрт, не ја убеди да открие што и се случувало во Приштина, кон крајот на минатиот век. Знаеше нешто, но неговата сестра му кажа се во пролетта 1952 година.

Таа ја помина староста тивко до 1952 година, кога се откри вистината за Зона. Истата година, за време на менаџерот Раша Плаовиќ, претставата „Зона Замфирова“ беше поставена во Народниот театар.

Зона, во традиционална носија, со неизбежните панталони, присуствуваше на премиерата во вториот ред. Првиот ред беше окупиран од тогашната политичка елита, а на чело беше Александар Ранковиќ.

Златарот Максим Гапиќ, кај Сремец, Чапукун Мане, не се ожени со Зона, туку со чинчарката Зата. Се убил како постар човек пред војната. Алекса Грбиќ, кој всушност се ожени со Зона, беше убиен за време на востанието на Албанците во Урошевац во 1913 година. Стариот чорбаџи Замфир поради брука се пресерил во Прокупље , каде што почина. По многу преместувања, Зона се уште имаше добра старост. Таа почина на 75 -годишна возраст и беше погребана на Новите гробишта.

Не знаеме дали Сремац знаел, или не, што се случило со вистинските актери од неговиот роман. Тој беше реалист, но очигледно не сакаше несреќни завршетоци. Меѓутоа, тој не измислил едно нешто, ниту морал да го промени, тешко дека би сакал – а тоа е убавината на една девојка, Пристевка Јевросима наречена Зона.

Зона Замфирова почина во 1952 година и беше погребана на Новите гробишта во Белград, парк. 97. На нејзиниот гроб и денес пишува „ Тука почива Зона Замфирова“.

Списанието за негување на традицијата и зачувување на наследството на Ниш, во ноември 2002 година, објави приказна за „автентичната“ зона, Зојица Јанковиќ, ќерка на Хаџи Смилјан Јанковиќ.

На самиот почеток на таа приказна, „Весник“ ги негира претходните „верзии“ за тоа како всушност живеела автентичната Зона во Приштина, дека се викала Јевросима Кијаметовиќ и дека станала хероина на делото на Сремче, базирана на приказната за Бранислав Нушиќ, кој бил во дипломатската служба во тој град.

Пред тоа, според „Нишки весник“, во литературната критика било прифатено мислењето на професорот Павле Поповиќ дека автентичниот заплет на романот „Зона Замфирова“ всушност се случил во Скопје (П. Поповиќ, „Човек и дело“, српски литературен Здружение, 1935 година).

По пристигнувањето во Ниш во 1879 година, Стеван Сремац се сретна со тогашниот истакнат земјопоседник, трговец и индустријалец Гаврил Ганет Јовановиќ и неговата прекрасна сопруга Зојица (Зојче), ќерка на нишката чорбаџија Хаџи Смилјан Јанковиќ. Сремац стана голем пријател на семејството Јовановиќ, но во тоа семејство само се шепотеше за тајната наклонетост на професорот Сремец кон прекрасната Зојица, која беше две години постара од него.

Старите жители на Ниш, исто така, ја слушнаа приказната дека самиот Хаџи Смилјан бил „виновен“ за влегувањето во романот на Сремчев, бидејќи тој наводно му се доверил пред неговата смрт за настан што го „потресе неговото семејство“ во текот на 1870 година и следната година.

Актери беа неговата тогаш седумнаесетгодишна ќерка Зојица (со која имаше само уште еден син) и Гаврило Гане Јовановиќ (1838-1902), петнаесет години постар од неа , амбициозно и високо момче од блиското село Банкарево во Сишево. И тогаш приказната продолжи.

Убавиот и вреден Гане доаѓа во Ниш и наоѓа работа кај газдата Хаџи Смилјан Јанковиќ, кој „не знаеше што има“.

Од прекрасна куќа со докса и голем двор, во улицата Епископска, помеѓу Соборниот храм и тогашното општинско училиште, до бројни лозја кон Бубња, Горица и Габровац. Самиот Сремац подоцна пишува дека „Мане, Зона ја познавал како дечко, како чупе “.

Речиси под ист покрив на богатиот Хаџи Смилјан (чорбаџи Замфира), пораснаа двајца млади и убави луѓе, Зојче (Зона) и Гане (Мане). Отпрвин, богатото семејство не ги криеше симпатиите кон вредното, згодно и претприемничко селско момче под својот покрив , но тие симпатии стивнаа кога изби љубовта меѓу двајцата млади луѓе.

Се сметаше дека оваа љубов е класно неодржлива („дали е ќерка на чорбаџија, за сиромашно момче од село“?)! Обидите на родителите да ја разделат Зојче од Гане, исто така, предизвикаа драматични настани во семејството Јанковиќ.

Ќе остане тајна што всушност се случило, како што го опиша Сремац, или на некој друг начин, и она што „се чуваше како строга семејна тајна“.

Но, важно е дека традициите беа уништени од една љубов што ништо не можеше да ја запре, што симболично најави ново време и луѓе по заминувањето на Турците од оваа област.

Зојче и Гане се венчаа во 1871 година.

Тие родија седум деца, од кои четири ги преживеаја своите родители – Катарина (Ринка), Јован, Христина и Драгоjуб. Зад себе оставија 12 внуци. Гаврило Јовановиќ наскоро го зголеми богатството на Хаџи Смилјан и како Гаврило Силјаниќ – Јовановиќ, тој стана истакнат Нишки трговец, индустријалец и филантроп. Но, среќниот живот на Зојче и Гане не траеше долго.

Шокирана од веста дека го загубила својот единствен брат, Зојче (Зона), почина во 1884 година на 31 година, веднаш по раѓањето на нејзиното последно дете, Драгољуб. Гаврило наскоро повторно се оженил и интересно е што другата жена со која имал уште пет деца повторно се викала Зојица.

„Нишки весник“ пишува и дека Габрило Гане Јовановиќ оставил бројни потомци кои денес живеат во Ниш, Парачин, Крагуевац, Белград, Нови Сад и Париз.

Без оглед на вистинската инспирација на Стеван Сремец, факт е дека Нишката зона и нејзиниот Мане оставија бројни потомци кои дури сега се распрашуваат едни за други и се запознаваат подобро.

И покрај пишувањето на „Нишки весник“ и сведочењето на потомците на семејствата Јанковиќ и Јовановиќ од стариот Ниш, останува дилемата дали Зона е лик од анегдота што Бранислав Нучиќ му ја пренесе на Срем од неговиот дипломатски живот во Приштина. И дека станува збор за животна судбина на ќерката на истакнатиот приштински стјуард Замфир Кијаметовиќ, Јефросима, која ја нарекол Зона од милост . Или, од друга страна, според усните изјави и тврдења на потомците на старите нишки семејства Јанковиќ и Јовановиќ, Зона и Мане се вистински ликови од подеднакво вистинити настани (Зојче и Гане), и од семејства што Сремац добро ги знаел за време на неговиот единаесетгодишен престој во Ниш.

Сепак, не може да се негира фактот дека Сремац подоцна ги изгради ликовите и атмосферата на неговиот роман врз основа на ликови од стариот Ниш.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!