Вистински летен ручек: Пастрмка во рерна (РЕЦЕПТ)
Потребно е:
• 4 пастрмки
• главица кромид
• 3 чешниња лук
• моркови
• примарна врска
• така
• бибер
• рузмарин
• Лорел лист
• лимон
• маслиново масло
• малку бело вино
Подготовка
Излупете тиква, изрендајте ја и посолете ја од двете страни. Исечете го лукот на парчиња, грубо изрендајте го морковот, исечкајте го првиот курс, а потоа додадете маслиново масло и бибер.
Промешајте и така наполнете ја пастрмката. Наредете ја рибата во добро подмачкана тава, прелијте ја со маслиново масло и вино, додадете рузмарин и ловоров лист, а потоа покријте со прстени од кромид и тенки парчиња лимон.
Печете во рерна на 200 степени, повремено истурајте ја маснотијата од тавата. Пастрмката е подготвена кога ќе стане кафеава. Може да го послужите со варен компир со блитва, спанаќ, ориз …
Уживајте!