Вкусен хумус од путер од кикирики
Хумус е арапски збор за наут и е најпопуларното јадење во блискоисточната кујна. За основниот рецепт потребен е сварен и испасиран наут измешан со сок од лимон, сол, пипер, сусам, лук и други зачини. Вака подготвениот хумус може да биде сос за леб, но и прилог со вашиот омилен зеленчук или месо. Традиционалниот хумус не е најчестиот избор за деца и луѓе кои пораснале во сосема поинаква кујна. Затоа, предлагаме еднакво вкусна, но умерена варијанта која не е мешавина од силни вкусови. Тоа е докажан хумус од путер од кикирики.
Вистина е дека понекогаш ни се потребни чисти мешунки. Нутриционистите топло ги препорачуваат, но понекогаш вреди да се ужива и во новите вкусови. Дали има нешто посочно од путер од кикирики?
Потребни состојки:
- 1 чаша леблебии (250 мл),
- ⅓ шолја топла вода,
- 4 лажици путер од кикирики,
- 2 лажици маслиново масло,
- 3 лажици свежо исцеден сок од лимон,
- 1 чешне излупен и издробен лук и
- малку сол.
Начин на подготовка на хумус од путер од кикирики:
За да добиете вистински вкус на хумусот, потребно е леблебиите да отстојат преку ноќ во вода и да набабрат. Во таа вода можете да додадете и малку сода бикарбона. Наутро посипете со вода и додадете нови. Варете ги со многу вода додека целосно не омекнат.
Измешајте ги состојките во сад, истурете ги во блендер и сомелете ги за да се добие смеса слична на пудинг.
Ако смесата е премногу густа по сечкањето, додадете уште малку топла вода и промешајте. Внимателно додавајте вода за да не претерате. Ако се случи тоа, додадете уште леблебии и повторно изблендирајте ги состојките.
Оставете го хумусот во фрижидер да се излади целосно. Потоа можете да го послужите со пецива, свеж леб, но и како здрав прилог со месо и компири.
Уживајте!