Вкусна мусака од јаболко која вреди да ја пробате

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Вкусна мусака од јаболко која вреди да ја пробате.

Пробајте го овој феноменален рецепт, нема да погрешите!

Состојки

  • 1 кг јаболко
  • 2 јајца 2
  • 100 гр презла
  • 200 гр ореви
  • 100 гр суво грозје
  • 1 л млеко
  • 250 гр шеќер
  • 2 ванилин шеќер
  • 1 цимет

Како да се подготви

Излупете ги јаболката и исечете ги на прстени. Измешајте ги јајца,презлата  во неа ги ваљајте јаболката , па пржете ги на врело масло.

Истурете го млекото во шерпата, додадете шеќер, ванилин шеќер, цимет, суво грозје и мелени ореви, зовријте и тргнете го од оган.

Поставете кружен плех со хартија, покријте го дното со пржени јаболка, ставете го филот врз нив, потоа ред јаболка, па повторно полнењето и завршете со јаболката.

Печете 40 минути на 160 степени.

Посипете го печеното со шеќер во прав.

Уживајте!

error: Content is protected !!