Невообичаена комбинација за вистински гурмани.
Состојки Количина
жолчки 4
брашно 320 гр
шеќер 200 гр
маргарин 200 гр
прашок за пециво половина кесиче
какао 3 лажици
Фил од ореви
-150 гр мелени ореви
-80 гр шеќер
-2 лажици рум
Фил од сирење
-500 гр ниско маслено свежо ситно сирење
-4 белки
-180 гр шеќер
-1 кесичка ванилин шеќер
-2 лажици брашно
Подготовка
1.Измешајте го брашното, прашокот за пециво, шеќерот, какаото и омекнатиот маргарин додека не стане ронлив, а потоа додајте ги жолчките од јајцата една по една и месете додека не добиете мазно тесто. Поделете го тестото на два дела, ставете го едниот дел во фрижидер, а другиот во замрзнувач.
2.За фил од ореви измешајте ги оревите со шеќерот, па прелијте со румот и добро измешајте. За фил од сирење, измешајте ги белките со додавање на половина од количината на шеќер. Кога смесата ќе стане цврста, додадете го преостанатиот шеќер, ванилин шеќер и брашното. На крај, лесно промешајте го сирењето. .
3.Откако тестото стасува во фрижидерот, размесете го во круг со дијаметар од 24 см, а потоа ставете го на дното на подмачкан калап. Распоредете го филот од ореви рамномерно преку тестото, а над него полнете со сирењето. Изрендајте замрзнато парче тесто над сирењето. Печете ја питата 30-35 минути на 180 степени додека не порумени. Изладете го и посипете го со шеќер во прав.
УЖИВАЈТЕ!