Владета Јеротиќ: Како сопругата и сопругот го уништуваат бракот

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Владета Јеротиќ: Како сопругата и сопругот го уништуваат бракот.

Владета Јеротиќ во книгата „Случајни мисли“ преку темата насловена „Како сопругата и сопругот го уништуваат бракот“ ги објаснува причините за распадот на бракот, на кои во пракса, како брачен терапевт, најмногу наидувал. Тој изјави дека за време на неговата долга психотерапевтска пракса, жени од бракови (обично со деца) доаѓале кај него да слушнат од него како психијатар и психотерапевт зошто нивниот сопруг ги напуштил.

Причините ги подели на следниве групи:

Љубовта помеѓу маж и жена обично започнува со заљубеност која никогаш не се претвора во љубов.

Мажот ја напушта сопругата кога ќе сфати дека повеќе не ја сака.

Сопругот ја напушта својата сопруга затоа што тој е тип на „патолошки Дон Хуан“ (заводник) кој менува жени, несвесно им се одмаздува најчесто од комплексот кон неговата мајка, поради различните трауматски настани од неговото детство.

Вековниот патријархален тип на балканка имаше една примарна цел – да се омажи и да има деца. Комплексната и значајна еротско-сексуална страна на брачните односи беше занемарена.

Продолжувајќи ја приказната за конзервативните балканки по неколку години брак со деца, жената или целосно одбива сексуален однос или неволно го изведува без лично учество.

Природната посветеност на поголемо внимание на жената или мајката кон новороденото дете во првата година или две се претвора во понатамошно долгорочно претпочитање на детето пред сопругот. Мажите стануваат љубоморни на децата, па затоа бараат поповолна партнерка за брачна или вонбрачна врска.

„Кастрирачкиот тип на жена“ таа, како и мажот Дон Хуан, несвесно му се одмаздува на мажот уценувајќи го или одбивајќи го или дејствувајќи во брачна врска.

Како одмаздољубив маж, овој тип на жена несвесно му се одмаздува на својот татко поради трауматските настани од нејзиното детство.

Сексуалноста на жената е послаба од сексуалната желба на мажот, пократка е, во најдобар случај трае до менопауза, после тоа време почнува да преовладува машкиот хормон, со соодветни промени во однесувањето на жената.

За среќа, постои поредок тип на жена на која секој сексуален чин е нешто грдо, срамно и одвратно. Таквата жена, дури и кога тоа го крие од својот сопруг, не е во состојба да скрие таков недостаток долго време.

Постои тип на жена која сака да доминира во брак, и на многу начини, кога сопругот се спротивставува на однесувањето на жената посериозно, таа не може да ја смени таа одлика, тој ја остава.

Од различни причини, неуспешниот прв брак (особено раниот брак) се заменува со успешен и траен втор брак.

Сопругот или сопругата што созреала, доаѓа до успешна индивидуализација, па затоа бараат позрел партнер во друг брак. Ако сопругата не созрела за време на бракот, а сопругот е или, обратно, зрел партнер, повеќе нема потреба од симбиоза, оттаму разделба или развод.

Како мажот ја уништува својата жена? Најчести начини се овие:

Тој упорно свесно или несвесно ги потценува жените, што е особено честа појава во балканското, српското опкружување. За вакви сопрузи, сопругата е ценета сè додека може да роди, да се грижи за децата и куќата, се додека целосно му служи на сопругот во сите негови барања, додека е психички и физички здрава.

Сопруг кој потекнувал од оштетено семејство, од брак на разведен родител (дека еден од родителите бил алкохоличар, ментално се менувал на разни патолошки начини и така натаму) несвесно ја пренесува сопствената траума од детството на неговиот брак, однесувајќи се слично на болен родител.

Поради нерешената и несвесна состојба на Едип од сопственото семејство, сопругот ја пренесува патологијата на односот кон сопругата од неговата мајка, одмаздувајќи her ја. Ова веќе го споменавме како вид на Дон Хуан, тој понекогаш се однесува кон жените пасивно или рамнодушно за да избегне конфликти.

Свесните или несвесните хомосексуални склоности на оженет сопруг доведуваат до побрзо или побавно раздвојување на партнерот, при што жена која сè уште сака таков сопруг влегува во депресивни состојби кои бараат третман. Децата родени во таков брак не го подобруваат брачниот контакт.

Кога сопругот е слабо потентен или сексуално импотентен во брак, без разлика дали стапил во брак или се оженил.
По раѓањето на детето, сопругот станува патолошки alousубоморен и на сопругата и на детето (особено ако е машко дете), иако сопругата не му дала причина да се однесува така.

Мажот е на невротичен или психотичен начин љубоморен во бракот со сопругата без вистинска причина. Тој обично го одбива предложениот третман, ја мачи жената на различни начини, ја мачи физички и психички, се случува таквата патолошка љубомора да има убиство на жена како краен резултат.

Феноменот на „заплеткани рогови“ се појавил врз основа на фотографија во странски магазин на која се гледале два елени кои биле толку заплеткани во борбите со своите рогови што паднале мртви, не успевајќи да се разоткријат. Јеротиќ изјавува дека видел многу неуспешни, несреќни бракови кои не раскинуваат по секоја цена, мачејќи се еден со друг до смрт, првиот, а честопати по кратко време и другиот партнер.

Тој во книгата вели: „Не губиме надеж. Денес, брачните психолошки центри за советување имаат полни раце работа и честопати успешно ја извршуваат својата благородна, професионална и духовна задача. Сè во животот може да се поправи, излечи или залечи, зошто да не и брак, под услов да не се изгаснат пламените на љубовта, односно духовноста “.

Бидејќи веќе се занимававме со честите распаѓања на браковите, време беше да ги наведеме причините поради кои тие се случуваат, ако не заради друга причина, тогаш заради самостојно следење заради самопоправање. Ако секогаш ги имавме на ум овие причини, веројатно ќе ги повредивме другите и самите себе помалку.

error: Content is protected !!