Владета Јеротиќ објасни кратко и јасно: Дете е токму такво каков е вашиот брак!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Владета Јеротиќ објасни кратко и јасно: Дете е токму такво каков е вашиот брак!

Зборовите на Владо Јеротиќ ќе ве натераат да размислите.

Она што ќе одлучи дали детето се развива погрешно е недостатокот на топлина, безбедност и авторитет кај самите родители – напиша Владета Јеротиќ – еден од омилените српски академици, психијатри и писатели. Децата не го зајакнуваат бракот. Каде што има добар брак, тој може да стане уште подобар со децата. Каде што не е добро, станува полошо.

Стабилните бракови се стабилни, без разлика колку деца има. Значи, детето е исто како брак.

– Она што ќе одлучи дека детето ќе се развие погрешно е недостатокот на топлина, сигурност и авторитет кај самите родители.

Затоа што ако детето е навистина беспомошно на почетокот, од кога може да го добие првиот неопходен импулс кон безбедноста и грижата отколку од родителите. Нема друг критериум за сопствената вредност освен признанието што го добива од непосредната околина.

Возрасните се гледаат едни со други како што би сакале да бидат другите, или како што би сакале да бидат сами, и откако ќе бидат убедени (ако се убедени) дека луѓето не се такви, тие ги критикуваат, со еден збор, одбиваат да прифатете ги како еднакви во играта на возрасните., да ги примите такви какви што се навистина.

– На мало дете му треба внимание, друштво, заштита, морално охрабрување и љубов повеќе од никого и подоцна.

Претпоставка е дека љубовта всушност се раѓа на рана возраст кога детето чувствува дека неговата потреба за безбедност е релативно задоволена и дека првенствено ја задоволува мајката која ги внесува своите непосредни и несебични чувства во неа.

error: Content is protected !!