ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Владета Јеротиќ: Постојат 7 типа на мажи и како тие гледаат на жени?

Владета Јеротиќ: Постојат 7 типа на мажи и како тие гледаат на жени?

Набудувајќи со години (како психотерапевт) и испитувајќи се себеси, како мажот најчесто гледа во жена, открив седум можни типови на мажи- вели Владета Јеротиќ.

1 Нежен маж

Според Владета нежниот поглед (и подолгиот поглед) на мажот кон жена е веројатно најпосакуван затоа што е најблиску до идеалот на мажот кој очекува да гледа жена преку поглед (подолг изглед!) Еден убав ден. Ова е можност мажот да ја сака, и, можеби, трајно да ја сака (еве среќен брак!). Нежниот (прв) изглед на мажот врз жена, укажува на среќно минато рано детство со мајка која ги сакала и сопругот и детето и била сакана.

2 Чувствителен маж

Сочувствителниот поглед на мажот кон жена ни открива чувствителен и сочувствителен маж кој, од раното или подоцнежното детство, ја гледал својата мајка, еден вид маченичка (понекогаш вистинска и самомаченичка), растргната на разни начини од нејзиниот сопруг (неговиот татко) од неа или неговото семејство. Во случај на брак со таква жена (како што беше неговата мајка), две можности се заеднички. Или сопругот на крајот ќе се претвори во татко, преку добро познатиот и распространет механизам на „идентификација со агресорот“, или тој навистина и самосвесно ќе го поправи (и можеби ќе го поправи) лошото однесување на таткото кон мајката, сакајќи го неговото жена како што е., која сè уште страда повеќе отколку што ужива да страда); во најдобар случај, сакајќи ја, тој ќе ја поправи и ќе ја приближи до т.н. нормална жена- вели Владета.

3 Потценувачки маж

Кога мажот гледа во жена со презир , тоа е лош знак за неговиот иден брачен или вонбрачен живот. Така научил да гледа на секоја жена од раното или подоцнежното детство, затоа што татко му гледал на неговата мајка. И, зошто неговиот татко (дедо, прадедо) ја погледнал жената така? Најчесто тоа било „поглед на жена“ патријархално семејство низ вековите.

4 Страствен маж

Мажот со посакувачки поглед кон жената е првенствено наменет за нејзино освојување: агресивно и сексуално, или прво сексуално, а потоа и агресивно. Моето долгогодишно искуство како психотерапевт со различни типови на „освојување“ на жена од маж ми покажа дека агресивниот нагон кај мажот, неговата желба за поседување и моќ е посилен, подолготраен и поупорен од сексуалниот нагон и неговите императивни барања. Има малку вистински еротомани (нарушување на сексуалниот нагон кај мажи и жени во нимфоманија) кај двата пола.

Оттука, сексуалната страст кај некои мажи ја крие нивната страсна желба да поседуваат жена која често, со текот на времето, се претвора во несовесно владеење над жената, вклучувајќи го и неговото „право“ на сексуален однос кога сака. Иако е природна желбата да се поседува, како дел од агресивен инстинкт (и кај мажи и кај жени),оваа желба се претвора во перверзија кога мажот, од некоја важна причина, стана и останува инфантилен уште од детството.

Нема желба кај похотниот човек, па оттука и опасноста да стане блудник, а не природен сејач на животот. Опсесијата на таков човек со женско тело (на што денес „помага“ сексуалната клима во западниот свет) е опасна и за мажите и за жените, бидејќи кај маж може да се претвори во сексуална опсесивна невроза, и кај жена во фригидна кукла што е купена.З атоа што кај маж може да се претвори во сексуална опсесивна невроза, а жената во фригидна кукла што се купува. Бидејќи кај маж може да се претвори во сексуална опсесивна невроза, а жената во фригидна кукла што се купува.

5 Уплашен маж

Исплашениот поглед на мажот кон жената открива несигурен човек – несигурен и во љубовта и во сексуалните односи – на кого ниту татко ниту мајка не му овозможиле во детството, преку нивното конфликтно однесување, да стекнат доволна мерка на самодоверба како духовна и духовна битие Добро познатиот „комплекс на кастрација“ може да се појави кај син рано, или од груб татко „кастрирачки“ или од типот на „кастрирачка“ мајка. Жената за таков човек тогаш претставува постојана опасност; таквите мажи или остануваат трајно немажени, или несвесно избираат тип на жена кастрирање. Во овој случај, како и во сите други, успешното, помалку успешното или неуспешното воспитување во раното детство ќе ја одреди идната врска на мажот со жената.

6 Рамнодушен маж

Индиферентното гледање на мажот кон жената означува поинаков тек на еротско-сексуалниот живот на мажот: лишен од мајчинска љубов, изложен на влијание на лоша мајка, силно погоден од некоја неуспешна љубов во адолесценцијата. После вакви и слични рани трауми во животот на мажот, неговите природни еротско-сексуални потреби можат да доведат до разни форми на однесување. Така, можно е да станете хомосексуалец (затоа, не вроден, туку стекнат), а потоа да мразите жени, но исто така е можно да се пристапи кон некаква асексуална кривина во сексуалниот живот. Индиферентниот поглед на жените кај мажите е „природен“ кај евнусите и во случаи на органско нарушување на хормоните и машкиот орган за сексуален однос и оплодување.

7 Бизнис маж

Деловниот поглед на жените започна да преовладува уште од времето на индустриската револуција на Запад и подемот на капитализмот, а во денешно време тој зазема скоро преовладувачко место во односите помеѓу маж и жена, лесно намалувајќи ја и природната потреба за љубов и природна потреба за сексуален однос со спротивниот пол на деловна мерка што се грижи првенствено за корисноста на родовите односи.

И на крајот на краиштата, со брзината на набројаните „погледи на мажот врз жена“, овој деловен став укажува на врвот на отуѓување на мажот од маж, а со тоа и отуѓување на мажот од жена и обратно . Наместо да гледа на сочувство, тогаш можна љубов, мажот ја гледа жената (но се почесто жената гледа на мажот на тој начин) како предмет, а не предмет во комуникацијата. љубовта е изопачена во блуд (кога станува збор за сексуални односи), а егзистенцијалната комуникација се повеќе се претвора во корисност (пред сè материјална) на меѓусебните односи.

Не знам колку успеав да кажам нешто за реалните врски, денес, меѓу половите, во оваа кратка скица на машката врска (гледање, гледање и гледање). Сигурно е дека овие односи се далеку посложени и поразновидни отколку што претставив овде, само врз основа на површно „гледиште“ на мажот врз жена.

Останува на мене, како христијански антрополог (по можност објективен набудувач на реалните настани меѓу половите денес), од една страна да жалам за напредокот на отуѓување меѓу луѓето во светот (следствено на тоа и меѓу половите), од друга страна рака да се надеваме на подобрување на ваквите односи во иднина. Важното прашање е дали луѓето (како индивидуи, не како нации) можат да се менуваат за време на еден, релативно долг живот. Дали, според тоа, потценувачкиот, рамнодушен, исплашен, безобразен и особено деловен поглед на мажот кон жената (и секако, се почесто, таквиот ист поглед на жената кон мажот) може да се поправи или не? Убеден сум дека таквата корекција е можна, останува прашањето, се разбира – како.

Извадок од книгата на Владета Јеротиќ „За бракот“,
издадена од фондацијата Владета Јеротиќ

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!