ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Внимание и пет сетила

Внимание и пет сетила.

Од ден на ден, и многу подолго отколку што претпоставуваме, ги користиме нашите сетила, односно сите наши пет сетила. Затоа е неопходно да се фокусира вниманието на нив и да започнеме да ги практикуваме секојдневно.

Допирот

Реакција на чувствителноста на нашата кожа на контакт со предмети.

Тој ни овозможува да чувствуваме студ, топлина, мекост, грубост … Ако сме задоволни со овие едноставни физички можности, ќе го бараме само она што е удобно за нас, не обрнувајќи внимание на суптилните разлики што ги имаат некои предмети во однос на другите. Вниманието во овој случај не води да препознаеме детали, нијанси, степени, проширувајќи го нашето суптилно знаење далеку подалеку од пријатно и непријатно.

Кога допирот се развива во висина и длабочина, се претвора во посебна чувствителност со која ги забележуваме луѓето и градиме меѓучовечки односи. „Да се ​​има такт“ во овој случај значи да се разбере секој човек и да се однесуваме кон него за да може и тој да не разбере. Кога вниманието се соединува со оваа способност за поврзување, станува дискреција, една од најголемите доблести.

Слух

Не води да ги согледаме звуците, но постои голема разлика помеѓу тоа да слушнете и да слушате. Да слушнете е да се обрне внимание на она што се слуша. Слушате – слушаат сите оние кои развиле чувство за слух. Но, обрнувањето внимание на звуците, знаејќи како да се разликуваат за да се протолкуваат како посебни форми на јазик и изразување, може да биде само резултат на рафинирано внимание. Навистина, вниманието ни овозможува да разликуваме бучава од звуци, груб аритмичен ритам од хармонијата на музиката.

Вид

Перцепција за обликот и бојата на нештата со физичките очи. Да, но постојат посуптилни начини на изглед кои бараат присуство на внимание; тогаш може да се набљудува, да се разгледа она што е забележано, да се размислува, да се суди. Знаењето да се види или, што е исто, да се погледне внимателно, е еден начин за откривање, истражување, пробивање со внатрешните очи зад облиците и појавите; тоа значи да се знае, да се разбере, да се знае. За внимателно гледање, потребна ни е светлина, а тоа е интуиција, вистинска имагинација.

Вкус

Чувството со кое го доживуваме вкусот на нештата. Но, тоа задоволство или одбивност, кое во принцип го чувствува јазикот, се шири во психата и се претвора во привлекување или отфрлање на нештата и луѓето. Во тој случај, да ги правиме работите „по наш вкус“ значи да го направиме она што произлегува како непосреден импулс на сетилата воопшто, а особено на емоциите. Сепак, вкусот може да се прошири до границите на добриот вкус, под услов да се вклучи внимание. Тогаш тоа е внатрешна способност: да се согледа и да се бара убавото, разликувајќи го од грдото и бесмислено. Очигледно, со добар вкус, животот има поинаков вкус. А тоа е и постигнување на внимание.

Мирис

Чувство за мирис ни овозможува да ги согледаме мирисите. Тешко можеме да ги квалификуваме, и во најдобар случај ризикуваме да бидеме опишани како пријатни или непријатни, со висок ризик да не се согласуваме со мислењата на другите. Но, вниманието го облагородува чувството за мирис и го претвора во многу посуптилно чувство, толку што во секојдневниот јазик обично велиме дека „доброто чувство за мирис“ е мудрост да се открие она што очигледно е скриено; тоа е речиси како божествена сила.

Постои бесконечна дистанца помеѓу сетилото за мирис и сфаќањето на суштината на нештата.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!