Внимавајте на тик-ток : Дознајте се за оваа апликација

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Внимавајте на тик-ток : Дознајте се за оваа апликација.

За само три години откако беше отворена социјалната мрежа TikTok, стана најпопуларната мрежа меѓу младите луѓе. Во овој краток период, собра околу 3 милијарди корисници. TikTok има големи пропусти и безбедносни проблеми, кои самата американска влада ги истражува.

Кога се регистрирате за TikTok, вашата сметка е стандардно јавна, што значи дека секој може да ги гледа вашите видеа, да ви испраќа инстант пораки и да ги користи информациите за вашата локација.

Родителите треба да ги вклучат сите поставки за приватност за сметките што ги користат децата, така што само луѓето што ги знаат можат да комуницираат со нив, да гледаат видеа или да им испратат порака во апликацијата.

Ова значи или да се одлучите за приватна сметка или да ги смените поставките за коментари, дуети, реакции и пораки до пријателите наместо „секого“. Исто така, можете целосно да ги исклучите овие опции.

Оваа апликација бара децата што ја користат да се постари од 13 години, со цел целосно да го искористат искуството на TikTok, иако постои можност помалите деца да имаат пристап до апликацијата.

Секој под 13 -годишна возраст мора да има одобрение од родител или старател.

Опцијата што е достапна само во САД е да се вклучи дополнителна приватност за деца под 13 -годишна возраст. Овозможувајќи ја оваа опција, децата можат да гледаат само чисти видеа и не смеат да коментираат, пребаруваат или објавуваат свои видеа.

Сепак, недостатокот на овие опции ја прави оваа апликација непривлечна за повеќето деца, а заобиколувањето на тој дел бара само внесување лажен датум на раѓање, па дури и тоа не е совршено.

Претходно оваа година, TikTok започна да воведува опции што им помагаат на родителите да водат сметка за тоа што нивните деца „прават на оваа апликација“. Овие опции се нарекуваат “Режим за семејна безбедност”.

Една од опциите што ја воведоа е да се оневозможат директните пораки за лица под 16 години.

Она што родителите можат да го направат кога станува збор за безбедноста на децата е да ги користат овие опции:

• Дигитална благосостојба – TikTok ви дава можност да ја користите вашата сопствена сметка TikTok за да управувате со телефонот на вашето дете од вашиот уред користејќи ја опцијата Family Pairing во апликацијата. Ако изберете Спарување семејство, треба да го преземете на вашиот телефон.

• Друга одлична опција е да ја користите функцијата “Време на контрола на екранот”. Оваа поставка ги ограничува корисниците на максимум два часа дневно на апликацијата, но исто така можете да ја ограничите на 40 минути.

• Ограничен режим – Блокирајте содржина за возрасни, но дури и ако филтерот е вклучен, децата што самите ја користат апликацијата може да наидат на видеа што не се соодветни за нив.

• Семејно спарување – ви овозможува да ги контролирате горенаведените две поставки и да ги оневозможите директните пораки на сметката на вашето дете.
Освен ограничениот начин, не постои начин да се филтрира содржина на TikTok, затоа на родителите им се препорачува да споделат сметка со деца помлади од 13 години. Ова ќе ви овозможи да внимавате што гледа и објавува вашето дете.

TikTok е платформа која ја поттикнува креативноста и многу корисници се возбудени да ги покажат своите таленти на другите.

Меѓутоа, со користење на допаѓања и комплименти, предаторите можат да им олеснат на децата да влезат во нивниот живот, правејќи ги посебни луѓе, додека им помагаат да соберат што е можно повеќе лајкови и позитивни реакции.

Важно е да знаете дека некои деца документираат и објавуваат по цел ден. Без разлика дали профилот е јавен или не, на TikTok важно е да бидете популарни и да имате многу следбеници, а повеќето од нив се странци.

Единствениот начин да го заштитите вашето дете е целосно да се вклучите во неговиот „виртуелен свет“, да го едуцирате и да ги посочите негативните и лошите работи што доаѓаат со користење на такви апликации. Научете го вашето дете како да се заштити на овие платформи.

И што е најважно, објаснете му на детето како неговите објави можат да влијаат и потенцијално да повредат други деца, но и дека има многу лоши луѓе на тие платформи кои можат да го повредат.

error: Content is protected !!