Во 1980 година, родителите ги дозволуваа овие 8 работи на децата: Денес, секој би рекол дека не се сосема нормални!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Во 1980 година, родителите ги дозволуваа овие 8 работи на децата: Денес, секој би рекол дека не се сосема нормални!

Дали се сеќавате на среќните осумдесетти години од минатиот век? Дали тогаш бевте родител или дете?

Не е дека родителите беа невнимателни или неодговорни во 1980 -тите. Но, денес, родителите имаат поголем пристап до информации и најнови истражувања отколку што имаа нивните родители. Иако често се чини дека детството тогаш било безгрижно, на повеќето родители денес им се крева косата на глава од родителскиот стил од периодот на седумдесеттите и осумдесеттите години.

Еве 8 работи што родителите им ги дозволија на своите деца во 1980 година:

1. Децата остануваа сами дома неколку часа додека родителите беа на работа или со пријателите.

Децата често сами си правеа ручек или вршеа основни домашни работи, па дури потоа одеа на училиште додека нивните родители беа на работа.

2. Шлемови за велосипеди? Што е тоа?

Децата слободно возеа велосипеди и никој не носеше никаква заштита: ниту на колена, ниту на глава.

3. Децата се возеа во автомобили, а седиштата специјални во автомобилите за нив не постоеја!

Децата честопати не беа ни врзани на задното седиште, а некои ги држеа во скут нивните родители додека возеа.

4. На децата им беше дозволено да играат – каде било и со кого сакаа!

Дали се сеќавате на моментот кога излегувате од дома откако ќе се разбудите, играта ве носи и не доаѓате дома до вечера, бидејќи знаете – ако се вратите на ручек, родителите ќе ве прашаат каде сте биле. На овој начин ја имавте целата слобода да одите каде што сакате и да си играте со што и со кого сакате.

5 . Родителите не обрнуваа многу внимание на тоа што јадат децата и колку јадат .

Денес, мајките имаат опсесија да подготвуваат здрава храна за своите деца, а не да претеруваат со нездравата храна. Не беше порано.

6 . Децата можеа да пијат вода директно од фонтаната и од градинарското црево .

Денес, родителите се плашат од фактот дека водата од чешмата не е доволно здрава, па им даваат на децата филтрирана или флаширана вода. Децата во парковите носат шишиња со вода, а вода од цревото на градината не доаѓа предвид. Не сме сигурни дека децата денес знаат како да пијат вода од цревата?!

7. Постарите деца се грижеа за помалите деца.

На пример, шестгодишно дете се грижело за помлад брат или сестра. Денес тоа не доаѓа предвид. Само возрасните и одговорните луѓе можат да се грижат за децата.

8. Децата можеа да гледаат што сакаат на телевизија .

Во семејството често се гледаа насилни, хорор и романтични филмови. Значи, немаше ограничување за децата по тоа прашање.

error: Content is protected !!