Во 50-тите треба да ја избегнуваме оваа храна: Одржувајте линија.
По 50-та година од животот, метаболизмот се забавува, па затоа е многу потешко да се одржи витката линија.
Сепак, нема потреба од очај. Нутриционистите велат дека ако ја намалите вашата исхрана и ја изберете вистинската храна, можно е да имате идеална тежина.
Кога влегуваме во 6-та деценија, мора да се следат одредени правила.
Кети Фераро, диететичар и асистент на Универзитетот во Калифорнија, вели дека треба да јадеме помалку калории за да изгубиме тежина со возраста. Треба да јадете 250 калории помалку од вообичаеното.
Пожелно е да вклучите повеќе овошје, зеленчук и посни протеини во менито. Фокусот треба да биде на разновидна, но умерена диета. Исто така, се препорачува умерена физичка активност.
Кога жените влегуваат во менопауза, тие не го метаболизираат шеќерот толку добро, затоа треба да јадат помалку јаглехидрати.
Оваа храна е на „забранетата листа“:
Нутриционистите советуваат жените по 50 години да избегнуваат виршли, колбаси, сланина и скоро сите производи од суво месо, бидејќи се солени и полни со адитиви. Оваа храна е масна и преработена, па затоа е нутриционистички помалку вредна.
Протеинските чоколади се полни со шеќер и индустриски состојки. Тие често содржат протеини во соја во прав кои биле третирани со пестициди. Пазете се и од „уличните“ пуканки, бидејќи тие често се печат во старо, лошо масло и се презаситени со него. Ајде, целосно исфрлете ги закуските од вашата исхрана.
Исто така ограничете го внесувањето на црвено месо.