Во која земја можете да пиете најскапо, а во која најевтино пиво?

Слични

Сподели

Многу патници сметаат дека пробувањето на локалното пиво е неопходен дел од нивното патување . Сепак, цената на овој добро познат алкохолен пијалок драматично варира од земја до земја.

За да бидете сигурни дека ќе пробате некое од највкусните пива на светот без да го надминете буџетот,  ги споредивме цените на овој пијалок во 58 земји.

Најскапото пиво на светот е во блискоисточната држава Катар. Во просек, пивото тука чини 11,26 УСД по шише. Но, во Катар не само што ќе платите најмногу за шише пиво, туку ќе треба да добиете и специјална дозвола за да можете да ја купите.

najeftino-pivo-svet

Исто така, Катар воведе 100% данок на увоз на алкохол во пресрет на Светското првенство во фудбал, кое ќе се одржи во 2022 година, па оттаму и високата цена на шише пиво.

Може да пиете најевтино пиво во Јужна Африка – чини 1,68 американски долари за шише.

Чешка беше победник според највисоката стапка на потрошувачка на овој алкохол, бидејќи во просек едно лице пие дури 468 шишиња од овој пијалок годишно.

Земјата чии граѓани трошат најмногу пари на него е Германија, со скоро 2.000 долари годишно годишно.

Босна и Херцеговина е исто така на списокот; нашите соседи се на осмото место на најголемите алкохоличари, но благодарение на просечната цена од 2 долари за шише, Босанците трошат нешто помалку од 650 долари годишно .

error: Content is protected !!