Во секој од нас, дури и во добрите, се крие ѕвер : Највредните мудрости на Сократ!

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Во секој од нас, дури и во добрите, се крие ѕвер : Највредните мудрости на Сократ!

Никогаш не е на одмет, да се потсетиме на зборовите на старите антички филозофи, во кои спаѓаат учењата на Сократ , кои зборуваат за мудрост и скромност и претставуваат бисерот на тоа богатство.

1. Вистинската мудрост е да знаете дека не знаете ништо.

Јас сум најмудриот човек затоа што знам дека не знам ништо. Да знаеш значи да знаеш дека ништо не знаеш. Тоа е вистинско знаење. Знам дека сум интелигентен затоа што знам дека не знам ништо. Ќе ја знаеме вистинската мудрост кога ќе сфатиме колку малку разбираме за животот, едни за други и светот околу нас.

2. Бидете тоа што сте

Најкраткиот и најсигурниот пат за чесно живеење е да бидеме она што навистина сме.

3. Ништо нема да се смени додека не се смените себеси

Оној што сака да го промени светот, нека се промени самиот себе. Запомнете, нема ништо стабилно во односите меѓу луѓето. Затоа избегнувајте непотребно возбудување во часот на благосостојба и неоправдана тага во часот на неволја.

4. Парите не се доблест, но од доблестите доаѓаат парите и секое друго добро кај човекот, било јавно или приватно.

Не правам ништо, само ве охрабрувам, млади и стари, не трчајте по материјалното, грижете се за вашата душа. Ви велам, парите не се доблест, туку од доблестите доаѓаат парите и секое друго добро кај човекот, било јавно или приватно. Ова е мое учење, и ако ја корумпира младоста, тогаш сметајте ме за груб.

5. Вложете време во сопственото подобрување преку учењето на другите луѓе

Вложувајте време во сопственото подобрување преку учењето на другите луѓе, научете го лесно она што некој макотрпно го научил.

6. Оние кои сфаќаат дека имаат доволно, се навистина богати

Најбогат е оној што се задоволува со мали нешта, бидејќи задоволството е богатството на природата. Задоволството е природно богатство, а луксузот е вештачка сиромаштија.

7. Човек треба да јаде за да живее, а не да живее за да јаде

Безвредните луѓе живеат само за да јадат и да пијат; оние кои вредат јадат и пијат за да живеат.

8. Не живот, туку добар живот треба првенствено да се цени

Неистражениот живот не вреди да се живее. Не е важно само да се живее, туку да се живее убаво. А да живееш убаво заедно со сите задоволства што ги пружа животот значи да живееш според сопствените принципи.

9. Сè се менува, ништо никогаш не останува исто

Ако не го добиете она што го сакате, тогаш страдате. Ако го добиете она што не го сакате – страдате. Дури и кога го добивате токму она што го сакате, сепак страдате бидејќи не можете да го задржите она што го добивате засекогаш. Умот е вистинска непријатност. Тој сака никогаш да не се промени. Да се ​​ослободиме од болка, обврска, смрт. Но, промената е закон и не можете доволно да се преправате дека не постои толку колку што ќе ве стигне во животот.

10. Да се ​​биде зафатен не е доволно. Она за што сте зафатени се смета

Пазете се од неплодноста на напорниот живот.

11. Не се ограничувајте на одредени делови од светот, истражете ги сите

Јас не сум ниту Атињанец ниту Грк, јас сум граѓанин на светот.

12. Не дозволувајте другите да размислуваат за вас

За да се пронајдете, размислете сами.

13. Не брзајте во пријателства

Полека спојувајте пријателства, а кога се впуштате во некого, продолжете храбро и постојано.

14. Вашите зборови нека бидат беспрекорни

Лажните зборови не се само зли сами по себе, тие ја трујат вашата душа со зло.

15. Не возвраќај со злото, ќе се повредиш себеси

Повредениот не треба да се одмаздува, бидејќи не е во ред да се прават лоши работи. Не е во ред да се одмаздуваме или да правиме зло на некого, без разлика колку не повредуваат.

16. Сите човечки души се бесмртни

Сите човечки души се бесмртни, но душите на праведните се бесмртни и божествени.

17. Никогаш не престанувајте да се прашувате

Прашањето е почеток на мудроста.

18. Ако сакате да бидете добар јавач, тогаш јавајте го најлошиот коњ

Најлесен и најблагороден начин не е да ги уназадувате другите туку да се подобрите себеси. Никој нема право да биде аматер кога станува збор за физичката сила. Срамота е да стареете и никогаш да не ја знаете силата и убавината за кои е способно телото. Ако сакате да бидете добар јавач, јавајте го најлошиот коњ; затоа што ако го скротиш, ќе ги скротиш и другите. Во секој од нас, дури и во добрите, постои ѕверска природа, која се искрадува за време на спиењето.

error: Content is protected !!