Во топ форма можете да останете на многу полесен начин од порано!

Слични

Дали знаете која активност е најдобра јога за мозокот?

Дали знаете која активност е најдобрата јога за мозокот? Неврологијата...

Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да слушате

Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да...

Зошто Холанѓаните испраќаат 20 000 лалиња во Канада секоја година?

Зошто Холанѓаните испраќаат 20 000 лалиња во Канада секоја...

Што е стрес и дали можеме да го избегнеме?

Што е стрес и дали можеме да го избегнеме? Стресот...

Сподели

Во топ форма можете да останете на многу полесен начин од порано!

Во текот на летото многу од нас губат по некој килограм бидејќи се движат и се хранат здраво. За да би го задржале тој тренд клучно што треба да направите кога времето ќе залади е трпезата да биде разновидна, а да останете физички активни.

Важен услов е да имате редовна физичка активност и да го менувате начинот на рекреација, а воедно да се прилагодувате на моменталното расположение и состојба на организмот.

Со комбинирање на различни техники и начини на вежбање се овозможува раздвижување на сите мускули и прилагодување на телото за нови движења.

Од огромна корист ќе биде ако и повремено работите на четири основни вежби за форма на телото а тоа се клекнувањата, издржувањето, склековите и вежби за трицепси.

Со оглед на тоа дека стомачните мускули први попуштаат затоа ви предлагаме вежби за да можете ефикасно да ги затегнете.

Препорачливо е постепено да ги тренирате стомачните мускули за да станат посилни, а воедно подоцна да работите и потешки вежби.

Стомачните мускули кои може секој да ги вежба се изведуваат така што ќе легнете на грб и ќе ги совиете нозете, а прстите ќе ги ставите на вашиот тил. Спојувајте го левиот лаок со десното колено а десниот лакот со левото колено.

На овој начин ќе направите неколку повторувања, а потоа ќе повторите и уште три серии. Потрудете се секој ден да го зголемите бројот на повторувањата, а кога стомачните мускули ќе ви станат лесни, започнете со потешки вежби.

Потпрете се на дланките и ножните прсти. Стегнете го стомакот и задницата па подигнувајте ја спротивната нога и рака додека не дојдат во иста висина. Повторете ја вежбата по 10 пати со една рака и нога во три серии.

Во стоечка положба совијте ги рацете во лактовите па така вашите подлактици да бидат паралелни со подлогата. Наизменичко подигнувајте го левото па десното колено, претендирајќи со нив да ги допирате рацете.

Работете го тоа во што побрзо темпо подигнувајќи ја 15 пати вашата нога. Повторете уште во две серии.

error: Content is protected !!