“ВОДА” на Давор Јордановски за спектакуларно затворање на 42 издание на Скопско Лето

Слични

Дали ги знаете придобивките од студеното време?

Дали ги знаете придобивките од студеното време? Повеќето од луѓето...

Дали знаете која активност е најдобра јога за мозокот?

Дали знаете која активност е најдобрата јога за мозокот? Неврологијата...

Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да слушате

Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да...

Зошто Холанѓаните испраќаат 20 000 лалиња во Канада секоја година?

Зошто Холанѓаните испраќаат 20 000 лалиња во Канада секоја...

Што е стрес и дали можеме да го избегнеме?

Што е стрес и дали можеме да го избегнеме? Стресот...

Сподели

Давор Јордановски – Пијанист, композитор, уметник, продуцент.

Јордановски со своето класично музичко образование како и бројните музички стилови поп, џез, музика за филм, R&B, амбиентална, jazz fusion и симфониска музика изградил долгогодишна успешна кариера ширум светот. Музичар со долгогодишна успешна кариера ширум светот, сконцентриран со работа во Канада.

Добитник е на најпрестижната Marty Award награда за најдобар инструменталист, а тој со неговата група “ВОДА” го нурнуваат слушателот во древни звучни предели, обмислени со модерен вкус. “Вода” е динамична и флуидна по стил, инструментација и звук.

“Вода”се храни од својата околина и зазема форма во контекст во кој се изведува, отелотворувајќи, истовремено, спокој, чистота, промена, моќ и бес – исто како и самата вода.

Покрај разновидноста во инструментацијата и интелигентно распоредените ритмички варијации, музиката на “ВОДА” се одликува и со динамична и течна инструментација и звук.

Музиката на “ВОДА “е вешто изработен спој на заводливи балкански мелодии со џез, фанк, класични и рок стилови.

Виолинистката Сања Шуплевска од Канадскиот музички центар при Полифонија, по долгогодишна соработка со Давор Јордановски го иницираше овој концерт – проект “Вода”кој вклучува разновидни инструменти и умно распоредени ритмички варијации.

Промоцијата на “Вода“е во рамките на затварањето на овогодинешното 42 издание на Скопско лето со завршен концерт кој ќе се одржи во Купшумли Ан со почеток во 21 часот. Соработници на проектот се Алек Секуловски-Тапани, Огнен Георгиевски-Електричен Бас, Оливер Јосифовски -Контрабас, Сања Шуплеска-Бориал – Виолина, Орце Ичковски- Фагот, Александар Јовевски-Кавал,Тамбура. Специјални гости на проектот се Љубојна и Васил Гарванлиев.

Како најава за концертот слушнете ја ON THE FLY!

error: Content is protected !!