Водич за тоа како да не доживувате стрес додека се преселувате

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Водич за тоа како да не доживувате стрес додека се преселувате.

Секоја дополнителна промена, без оглед колку е мала, е доволен извор на дополнителен стрес и ако сме принудени да направиме радикална промена, како што е селењето, оправдано паѓаме во очај. Сепак, со соодветна ментална и физичка организација, можно е да се минимизира стресот што не може да се избегне.

Прифатете дека стресот е составен дел од процесот на преселување

Ако однапред го прифатите фактот дека стресот оди рака под рака додека се преселувате, како што е училиштето или работата, веројатно е дека ќе можете полесно да го поднесете кога ќе се појави стрес. Кога на стресот гледате како на природен феномен, го намалувате неговото негативно влијание, со што не дозволувате да ви го одвлекува вниманието за време на движењето.

Одвојте доволно време

Еден од најголемите извори на стрес додека се преселувате  е недостаток на време и одложување, што е последица на несоодветна проценка на времето потребно за пакување. Имајте на ум дека за просечен еднособен стан во кој човек живее сам, потребно е да се издвојат два дена за пакување, додека за трособен стан за семејство со две деца, потребни се минимум пет дена .

Направете план и држете се до него

Направете низа од подвижни чекори: пакување, демонтирање на голем мебел, товарење, транспорт, истовар, монтажа. Започнете со мали нешта затоа што колку помалку ги има во просторот, толку полесно ќе се справувате со обемни предмети. Набавете картонски кутии (нови или побарајте ги користените на вашиот локален пазар). Пакувањето во кутии е појасно, полесно се обележува и постои помал ризик од оштетување на предметот. Секогаш можете да размислите за складирање на работи во магацин, ако немате доволно простор во вашиот нов стан. Паралелно со овие чекори, потребно е да се одјавите од старата и да се регистрирате на новата адреса, како и да ги префрлите телевизиските и интернет-договорите на новата адреса. Ако го направите сето ова според распоредот што сте го направиле однапред, сè ќе биде помалку збунувачко, и ќе го намалите ризикот да заборавите нешто.

Ослободете се од непотребните работи

Преместувањето е одлична можност да се ослободите од сите работи што не сте ги користеле со години. На пример, можете да продадете стар телефон или лаптоп што го чувате во фиока, како и целиот мебел што не ви е потребен во вашиот нов стан

Побарајте помош

Сосема е нормално и се очекува да побарате помош од пријател или член на семејството. Општеството веќе е доволно психолошка помош, а дополнителен пар раце ги прави работите многу полесни. Само запомнете да покажете благодарност и да ја вратите услугата кога ќе се појави можност. Покрај тоа, ако вашата преселба е повеќе барана, во смисла на преместување на чувствителни предмети како пијано или преселување во странство , размислете да ангажирате професионална агенција за преместување. Ова ќе го минимизира стресот, па дури и целосно ќе го елиминира.

Спијте доволно

Кога се појавува дополнителна задача во животот, ние обично крадеме време од сонот. Сепак, многу е важно да се одржи нормалниот ритам на спиење и за време на преместувањето, бидејќи заморот само го зголемува ризикот од потенцијални проблеми што ќе бидат предизвикувачи на стрес. Дозволете си да одмарате ноќе правилно и колку што е потребно, да бидете што е можно поефикасни во текот на денот.

Наградете се

По успешен потег, без разлика дали само што ја сменивте улицата  или отидовте преку границата, наградете се со она што особено ви се допаѓа – вечера во познат ресторан или чаша добро вино во нов дом или што и да дозволува новата нормалност .

error: Content is protected !!