Вселенското летало „Надеж“ ја испрати првата слика од Марс

Слични

Сподели

Мисијата на Обединетите Арапски Емирати ја испрати својата прва слика од Марс.

Вселенското летало „Хоуп“ влезе во орбитата на Марс во вторникот, со што Обединетите Арапски Емирати стана прва арапска држава во историјата што направила научно присуство со блискиот сосед на Земјата. Сондата е поставена во широка орбита за проучување на временските и климатските системи, пренесува Би-Би-Си.

Сликата испратена од леталото Хоуп (Амал) го покажува северниот пол на Марс и најголемиот вулкан, Олимп Монс.

Пренесувањето на првата слика на Марс овозможено со вселенското летало„ Надеж “е клучен момент во нашата историја  и Обединетите Арапски Емирати им се придружуваат на другите напредни држави вклучени во истражувањето на вселената. Се надеваме дека оваа мисија ќе доведе до нови откритија за Марс што ќе бидат од голема корист за човештвото “, стои на Твитер профилот на мисијата.

Една од главните задачи на оваа мисија е да ги проучува остатоците од „водата на Марс“. Ова треба да објасни како претходно топлата и влажна планета станала студена, прашинлива и сува до денешен ден.

error: Content is protected !!