Забавни начини како татко да се поврзете со бебето

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Забавни начини како татко да се поврзете со бебето.

Современите татковци, сериозно решени да се посветат на поврзување со бебето, можат да започнат од почеток – од моментот на раѓање. Секако не е како во филмот и не е многу забавно, но присуството на раѓањето на вашето дете е незаменливо искуство. Но, ако тоа не е дозволено од која било причина, или мама не го сака тоа, татковците сè уште можат да бидат херои на своите деца, уште од првиот ден.

Можете да започнете да ги освојувате вашите херојски поени – со подготовка. Прво на сите, информирајте се, прочитајте ги сите оние книги за нега на новороденчиња што мама веќе ги прочита. И потоа разговарајте со младите мајки и татковци за нивните искуства. Кога ќе го земете бебето во рацете за прв пат, ќе знаете дека треба да ја држите главата, како и дека бебето не е толку кревко како што изгледа и дека нема да го повредите. Имајте на ум дека ниту еден родител не е експерт за бебиња – секој учи со своите деца, со многу посветеност и љубов. И кога ќе го ставите тоа мало суштество на градите, ќе добиете чувство. Направете го тоа постојано, држете го и носете го вашето бебе, развијте чувство.

Капењето на вашето бебе е друга работа што можете да ја правите цело време. Многу парови имаат заеднички вечерни ритуали за капење за бебето, што носи хармонија во турбулентниот и нестабилен период на прилагодување кон новиот начин на живот, што го придружува доаѓањето на новороденчето. Бебињата обично уживаат во капењето и тоа е прекрасен начин да се поврзете со вашето дете, да ги следите неговите реакции и да научите да препознавате што сака, а што не, и да разликувате нијанси во тие реакции.

Капењето е забавно, но она што оди по капењето ви дава уште повеќе можности да станете навистина добри во „ракувањето“ со вашето бебе, како и во комуникацијата со него. Сушење и тапкање со мека крпа, мачкање со креми и лосиони, посипување со талк, сушење и чешлање на косичка (доколку има), ставање пелени и ставање хулахопки. Последново е вистински предизвик! Сè што облекува бебето е мало и меко, и колку и да е практично, понекогаш рацете и нозете едноставно не поминуваат низ ракавиците и чорапите. Ова е можност да си играте со вашето бебе, да го бакнувате стомакот, нозете, рацете и да набљудувате како бебето доживува сензации, како се смее и ги изразува своите чувства со целото тело. Ако е раздразлива додека се обидувате да ја облечете, по некое време сигурно ќе знаете дали веќе спие.

Ако бебето се храни со шишиња, можете да го преземете овој дел од вечерниот ритуал , дајте и на мама малку мир и време за себе (што и е очајно потребно) и истовремено искористете ги тие посебни моменти за длабоко да се поврзете со вашето дете. Кога вашето бебе ќе заспие во рацете или ќе легне на стомак на градите со главата потпрена на вратот, ќе бидете преплавени со нежност и љубов, свесни дека не можете ништо да направите за тоа мало суштество кое ви верува со неговиот живот.

Кога ќе се вклучите во грижата  за вашето бебе од првиот ден, постигнувате многу повеќе од тоа да стекнете чувства за вашето дете и да се поврзете со него. Како прво, на тој начин му пружате поддршка на вашето мало семејство, а чувството дека сте дел од таа целина од секој поглед – физички, емоционално, психолошки, прави да се чувствувате успешно како заштитник.

Вие исто така ги поставувате темелите на доверба и љубов што ќе растат и ќе се развиваат низ сите ваши споделени искуства – има толку многу што ќе направите заедно, работи во кои ќе уживате, проблеми што ќе ги надминете. И, ќе бидете сигурни дека вашето бебе првично ја прима од двајцата родители целата љубов и грижа што ја заслужува и дека расте со чувство дека е безбедно, затоа што е сакано, разгалено и згрижено.

error: Content is protected !!