Запечени пиперки во павлака.
Ова е комбинација на салата со лук, но без оцет, и полнети пржени пиперки, но без похување, освежува, разредува и истовремено има полн вкус. На некого салата, а на некој прилог.
Состојки:
- 1 кг месна бугарска пиперка (иако може да биде која било, мислам дека ќе има посебен вкус)
- околу 1 лажица сол или по вкус
- малку бибер, повторно по вкус
- 100 мл масло
- 180 гр, или една мала павлака
- 180 мл јогурт, повторно една мала чаша (ако пакувањето е поголемо, сите мерења може да достигнат до 200 ml)
- 100 мл вода
- 1 лажица брашно
- лук по вкус (може да биде свеж, или во гранули или прав)
Подготовка:
Вклучете ја рерната на 200 степени.
Излупете ја пиперката, исечете ја на средина и потоа поделете ги пиперките на два или три дела зависно од тоа колку се големи.
Тавата премачкајте ја со масло и наредете ги пиперките, најпрво еден ред кој малку го подмачкавме, посипете со сол и бибер, а потоа вториот ред.
Помеѓу тоа, исечете го лукот или посипете со гранули или прав. Направете го тоа по вкус, некој сака да чувствува лук повеќе, а некој помалку. Сепак, има и такви на кои тоа воопшто не им се допаѓа, во тој случај само изоставете го.
Вака подготвената пиперка ставете ја во рерна да се пече околу еден час. Имав многу месна пиперка, и требаше околу еден час да се олабави и да се испече малку. Одлучете според пиперката што ја ставате. Пиперката требаше да пушти, врвовите на рерната дури требаше да ја изгорат малку, а убодот на вилушката треба да биде мек, никогаш не треба да се распаѓа.
Потоа изматете ја павлаката, јогуртот и брашното, па истурете ја во водата и изматете ја повторно. На крај, додадете сол и бибер, или лист од јаглика, малку лук и прав или гранули, и лесно истурете ја пиперката, внимавајќи да се истури рамномерно насекаде.
Пиперката во тавата треба да биде густо распоредена, дури и една врз друга, така што кога ќе се истури, да биде цела во овој „сок“.
Вратете се во рерната уште 30 минути или додека не процените дека е доволно.