Запознајте ги сите зачини во вашата кујна и нивната улога.
Иако до пред две децении користевме само шеќер, сол и бибер од зачини, новото време ни донесе некои стари зачини – кои потекнуваат од Индија, Кина, античка Грција и средновековна Европа. Многу растенија од кои го добиваме зачинот, се славеле низ историјата токму поради нивната важност за нашето здравје, а не поради вкусот на храната што ја подготвуваме.
Современата наука го потврди она што нашите предци го знаеја одамна, а тоа е дека тие навистина имаат огромни придобивки што придонесуваат за здраво функционирање на нашиот организам. Тие можат да помогнат во контролата на крвниот притисок, да ја подобрат нашата меморија и исто така можат да ја намалат болката и многу повеќе. Прочитајте подолу какви зачини и билки имаме во нашата кујна и не знаеме на кои начини тие можат позитивно да влијаат на нашето здравје.
Цимет
Циметот е многу популарен зачин кој има широка употреба, особено кога правиме колачиња. Но, она што не го знаеме е дека е богат со антиоксиданти кои помагаат во обновувањето на клетките. Нејговото најважно својство е тоа што го контролира нивото на шеќер во крвта, т.е. го намалува нивото на гликоза што ја земаме за време на оброците. Затоа циметот е природен лек за луѓето кои страдаат од дијабетес тип 2. Покрај тоа, корисно е да се знае дека маслото од цимет се покажа како ефикасно во борбата против кандидата.
Куркума
Ако го следиме основното правило на куркума, кое вели дека не треба да консумираме повеќе од 5 грама на ден, тоа може да помогне во подобрување на стомачните проблеми и хипертензијата. Куркумата го намалува оксидативниот стрес и тој е фактор што го забрзува стареењето. Затоа, употребата на куркума го забавува стареењето, а постојат студии кои докажуваат дека може да послужи и како антидепресив. Иако сè уште не постои лек за артритис во медицината, куркумата е прва на листата на работи кои ја ублажуваат нејзината болка.
Морска сол
Спротивно на популарното верување, морската сол помага во зголемување на течностите, бидејќи, благодарение на минералите, спречува дехидрација. Го зајакнува нашиот имунолошки систем, па затоа е многу потешко за нашето тело да се разболи од грип или автоимуни болести. Она што ќе ни помогне да го намалиме нивото на холестерол во организмот е лажичка морска сол растворена во чаша вода, така што исто така има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем. Корисна е и за органите за дишење, а морската вода помага и во обновување на мукозната мембрана.
Кумин
Куминот често се меша со кимот, но тој е далеку помоќен од него. Тој е најефикасен како лек за стомакот и може да послужи како анти-гасови или диуретик, а исто така ни помага и доколку имаме проблеми со варењето. Покрај тоа, може да ни помогне во борбата против гадењето, особено за време на бременоста.
Босилек
Босилекот се споменува во записите од антички Египет, а неговото име потекнува од грчкиот збор базиликон, што значи кралски. Содржи витамини А, Ц, К и Б6, додека е исто така полн со минерали како калиум, магнезиум, железо и манган. Може да биде ефикасен кога паѓа температурата, како и за смирување на кашлицата и симптомите на настинка. Ја подобрува функцијата на бубрезите и го намалува нивото на стрес во телото. Чајот од босилек има седативно дејство и антиинфламаторни својства, така што освен што ја намалува напнатоста, е добар и за воспаление на грлото.
Црн пипер
Има голем број анти-бактериски, анти-микробиолошки, антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Може да го подобри варењето, но исто така и когнитивните функции, да го намали ризикот од малигни промени, да го намали високиот крвен притисок, да спречи кариес, да ги ублажи проблемите со дишењето (астма, кашлица, синузитис, назална конгестија) и да влијае на регулирање на нивото на шеќер во крвта.