Засладете се овој викенд, направете домашни тоблерони: Повкусни се од оние во продавницa

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Докажанo најдобар рецепт за тоблерони што целото семејство ќе го обожава.

Дури и оние кои не се љубители на класичното чоколадо од време на време сакаат да јадат тоблерони. Ако сакате да јадете нешто слатко, а немате многу време да подготвувате колачи, направете го оваа слатко и израдувајте се себе си и семејството.

Состојки:

  • 200гр мелени бисквити
  • 150гр путер или маргарин
  • 200гр шеќер
  • 200гр чоколадо
  • 150гр лешници или бадеми
  • 2 лажици мед
  • малку млеко
  • 50гр сусам

За глазура:

  • 100 гр чоколадо
  • 3 лажици масло

Подготовка:

Ставете путер (или маргарин) да се стопи, па додадете шеќер, мед и чоколадо. Ако е премногу густо, додадете малку млеко. Исечете ги лешниците (или бадемите), па додајте ги во смесата, па измешајте, па додајте сусам и мелени бисквити.

Во друга тава ставете 3 лажици масло и чоколадо, и мешајте на тивок оган додека не се стопи чоколадото.

Покријте го калапот за тоблерон со самолеплива фолија. Користете силиконска четка, ставете дел од растопеното чоколадо низ целиот калап и ставете го во фрижидер за да го направите чоколадото малку поцврсто. Потоа извадете го калапот од фрижидерот, истурете ја смесата за колачи, премачкајте го горниот дел со остатокот од растопеното чоколадо и вратете го калапот во фрижидер. Кога тортата е цврста, исечете ја на тенки парчиња и послужете ја.

Пријатно!

error: Content is protected !!