Зборовите на Чарли Чаплин, кои ги поклони на човештвото – одекнуваат со мудрост!

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Зборовите на Чарли Чаплин, кои ги поклони на човештвото – одекнуваат со мудрост!

Чарли Чаплин му даде на човештвото неколку мудри зборови. Обидете се да усвоите барем некои од нив и да си го подобрите животот!

1. Кога навистина почнав да се сакам себеси, сфатив дека болката и емоционалното страдање се само предупредувања што ми кажуваат дека во моментов живеам спротивно на мојата вистина. Денес знам дека тоа се нарекува да се биде веродостоен.

2. Кога навистина почнав да се сакам себеси, сфатив колку може да биде навредливо кога ќе се обидам да натерам некого да го направи она што го сакам, иако знам дека моментот не е прав и таа личност не е подготвена за тоа, дури и кога сум таа личност јас. Денес, јас го нарекувам почит.

3. Кога навистина почнав да се сакам, престанав да копнеам за поинаков живот и можев да видам дека сè околу мене е всушност покана за растење и развој. Денес, јас го нарекувам зрелост.

4. Кога навистина почнав да се сакам себеси, сфатив дека под никакви околности секогаш сум на вистинското место, во вистинско време и дека сè се случува во причина. Така, би можел да бидам смирен. Денес го нарекувам самодоверба.

5. Кога навистина почнав да се сакам, престанав да го крадам своето време и престанав да правам грандиозни проекти за во иднина. Денес го работам само она што ми носи радост и среќа. Јас правам работи што сакам да ги правам и што го прават срцето среќно и го правам тоа на мој начин со мое темпо. Денес знам дека се нарекува едноставност.

6. Кога навистина почнав да се сакам, се ослободив од сè што не беше здраво за мене: храна, луѓе, работи, ситуации и сè друго што ме влечеше на дното, и далеку од себе. Отпрвин го нареков „здрав егоизам“, но денес знам дека е љубов према самиот себе.

7. Кога навистина почнав да се сакам, престанав да посакувам секогаш да сум во право, па затоа направив помалку грешки. Денес сфатив дека се нарекува скромност.

8. Кога навистина почнав да се сакам, се откажав од навиката да живеам во минатото и да се грижам за својата иднина. Сега живеам само за овој момент во кој сè се случува. Така живеам секој ден и го нарекувам исполнување.

9. Кога навистина почнав да се сакам, сфатив дека мојот ум може да ме вознемири и дека некои од моите мисли може да ме разболат. Но, штом започнав да го користам срцето, мојот ум доби скапоцен сојузник. Денес оваа врска ја нарекувам мудрост на срцето.

10. Нема потреба да се плашиме од кавги, соочувања или какви било проблеми, бидејќи ѕвездите понекогаш се судираат, па дури и од тој судир излегува нов свет. Денес, знам дека се вика живот.

error: Content is protected !!