Животот на Лав Николаевич Толстој: Најбогатиот писател кој починал како бездомник!

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Животот на Лав Николаевич Толстој: Најбогатиот писател кој починал како бездомник!

Толстој – верувале или не – би ја потрошил речиси целата сума што би ја заработил, давајќи пари многу често – на локалните питачи. Ова ја разбеснувало Софија, неговата сопруга, која сакала да се мажи за добростоечки писател од благородно потекло.

За Лав Толстој, многу Руси тврдат дека тој е гениј, а има и такви кои веруваат дека тој бил луд.

Во секој случај, тој е еден од најголемите руски писатели, светец на радикални ставови, богат човек со аскетски навики. Веруваме дека сте ги прочитале неговите романи, Војна и мир, Ана Каренина, трилогијата Детство, Младост, потоа Воскресение … Но, ние исто така веруваме дека не го знаете неговиот живот.

Еве пет работи од неговата биографија што го прават чудак:

Тој бил анархист

Не само што бил анархист, туку имал репутација како христијански анархист. Во секој случај, бил прилично револуционерен концепт во царска Русија. Како христијанин, тој верувал дека мора да биде пацифист и дека државата, која иницира војни и убиства, треба да се занемари . Неговите идеи подоцна беа инспирација за Махатма Ганди и Мартин Лутер Кинг.

Се што разбирам, разбирам затоа што сакам: Мудрите мисли на Лав Толстој за животот!

Бил следен од страна на царската тајна полиција

Портретот на Толстој насликан од Горски Ово не е изненадување, имајќи предвид дека тој бил анархист. Меѓутоа, конфликтот со секуларната царска влада не е единствената причина зошто тој бил целта на тајната полиција: Толстој се обидел целосно да се посвети на Руската православна црква . Сепак, тој брзо се разочарал и го довел во прашање авторитетот на црквата. Затоа црквата го екскомуницирала и го следела.

Тој бил зависник

Не, тој не бил зависник од дрога, па ајде да напишеме „зависник“. Тој бил џанкер – пруски / германски земјопоседник и припадник на малцинството со благородно потекло. Ова не било толку важно во негово време, бидејќи многумина во времето на Лав Николаевич Толстој осиромашија или ја загубија својата земја, така што работеа како војници или како плаќачи на село.

Толстој бил и едно и друго, но немал многу врска со руралните работи – едноставно кажано. Тој се приклучил на армијата со неговиот брат и учествувал во Кримската војна.

Тој го поделил своето богатство на питачите

Благодарение на Ана Каренина, Толстој дојде до големо финансиско богатство. Имал прилив на неговата сметка секој ден, а тој заработувал благодарение на пишувањето.

И се би било одлично ако Толстој дејствувал како просечен човек, кој ќе чува пари за себе. Сепак, Толстој – верувале или не – ја потрошил речиси целата сума што би ја заработил, давајќи пари многу често – на локалните питачи. Ова ја разбеснувало Софија, неговата сопруга, која сакала дека се омажила за добростоечки писател со благородна позадина. Поради распадот на бракот, Толстој отишол во непознато, почнал да патува и да живее како подвижник.

Трагедијата на големата љубов на Ана Каренина: Не можела без него, а не умела и со него!

 

Велат дека тој е поплоден писател на сите времиња

Не затоа што Војна и мир има преку 400.000 зборови во оригиналната верзија, или поради Ана Каренина, или поради познатата трилогија со која започна сериозна писателска кариера. Многу академици и светски познати писатели го сметаат Николаевич Толстој за најплодниот писател на сите времиња.

Тој беше пример за Вирџинија Вулф која го нарече најголемиот романсиер на сите времиња, Набоков, Чехов, Пруст, го цитира Фокнер. Интересно е што и покрај неверојатната Војна и мир, како и фантастичните други романи што го одбележаа неговото дело – повеќето од споменатите автори веруваат дека Ана Каренина е неговото ремек -дело по кое ќе биде запаметен во историјата.

Кој го сакаше Меша Селимовиќ: Кој ја промашил љубовта, го промашил животот!

 

Тој починал на железничката станица каде Ана Каренина се самоубила

Толстој починал на железничката станица Астапаво од пневмонија, по долгогодишно аксијално скитање. Овој голем човек на руската литература прво добил доза морфин поради болка и исцрпувачка кашлица, па го однеле на подот на станицата – да умре.

Интересно е што тој починал на железничката станица каде што неговата книжевна хероина Ана Каренина го доживеа својот крај. Единствено што Толстој не скокнал по шините за да го прегази воз.

error: Content is protected !!