Знаете ли зошто се вели Соломонско решение?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Знаете ли зошто се вели Соломонско решение?

Мудро, генијално и праведно решение за проблем или спор обично се нарекува соломонско. Покрај терминот Соломонско решение, често се користат и термините Соломонова одлука, Соломонова пресуда.

Сите овие изрази, кои укажуваат на мудрост и генијалност, се поврзани со името на еврејскиот крал Соломон, владетел на Израел од 971 до 931 година пред нашата ера. Тој отвори простори за развој на образованието и културата, особено на Исток, изгради голема палата (Соломоновиот храм) во Ерусалим и го опколи градот со непробоен одбранбен ѕид. Иако обединетата еврејска држава се распадна по неговата смрт, Соломон беше запаметен како успешен и мудар владетел. Многу големи дела му се припишуваат, меѓу другото и познатата „Песна над песните“, „Проповедник“, „Изреки“, „Псалми“.

Според легендата, Соломон бил надарен со извонредна мудрост што ја добил од Бога.

Кога се качил на престолот, се свртел кон Бога, кој му се појавил во сон, со барање да му даде проникливо срце за да може да го разликува доброто од злото и праведно да им суди на луѓето. Бог му дал мудро и разумно срце и така царот Соломон се обдарил со божествена мудрост, што наскоро ја покажал судејќи во тежок спор помеѓу две жени што му се обратиле.

Имено, двете жени тврделе дека се мајки на истото дете, се расправале и се обвинувале меѓу себе пред кралот додека тој не наредил да донесе меч и да го пресече детето на половина, кога веќе две жени не можеле да се договорат чие е. Тогаш вистинската мајка рекла дека ќе се откаже од детето, за да остане живо, и да го даде на жена која лаже. Меѓутоа, другата жена,  се согласила детето да се преполови и така царот Соломон сфатил која е вистинската мајка и и го дал детето.

Подоцна околу името на Соломон се создадоа многу други легенди, кои зборуваат за неговата моќ над духовите, генијалноста, правдата, сезнаењето и исклучителната мудрост, поради што беше наречен и Соломон Мудриот.

Меѓутоа, неговото име денес најчесто се споменува во термините Соломонова одлука, Соломоново решение, Соломонова пресуда.

error: Content is protected !!