Куркумата се смета за една од најделотворните билки односно прехрамбени продукти кој доаѓа од природата а поточно таа потекнува од Јужна Азија па некои ја ставаат само во групата на зачини.
Корисните својства на куркумата
Куркумата не само што го подигнува расположението туку се користи во медицината за спречување на воспаленија и габични инфекции. Некои ја нарекуваат и „жолто злато“ поради бројните предности кои ги има. Таа може да ја поттикне работата на мозокот, да го спречи згрутчувањето на крвта и да помогне во лечење на депресија. Многу лекари сметаат дека куркумата помага и кај хипертензијата, импотенцијата, лечи акни, го намалува ризикот од мозочниот удар како и ризикот од рак на бубрезите.
Како се користи
Куркумата која пред се е зачин кој најчесто се додава во разните јадења за да го подобри вкусот. Постојат многу сосови кои се подговуваа со месото како и разни смеси, а чајот од куркумата е еден од најприготвуваните. Покрај тоа, може да се додава во разни миксови од овошје кои се познати коако смути, може да се додава во супа, во омлет, а исто така може да се употребува и кога приготвуваме скара.
Како се прави чајот од куркумата и зошто истиот е толку популарен ?
Познато е дека куркумата го спречува воспалението па чајот од оваа лековита билка е погоден како лек против болките во грлото. Лекарите сметаат дека ова напивка може да биде најбрзо превентивно дејство да се превенираат процесите на воспаление и истата преставува замена за антибиотици. Чајот се подготвува така што во зовриена вода додадете две лажички куркума а потоа оставете 10 минути да отстои при што истиот ќе се олади, а потоа процедете го и додајте мед и лимон по желба.