Зошто децата поминуваат толку многу време зад екранот? И што правиме со тоа?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Зошто децата поминуваат толку многу време зад екранот? И што правиме со тоа?

Во просек, повеќето деца под 8-годишна возраст имаат свој екран (телефон, таблет) над кој поминуваат околу 2,5 часа.

Дали имаме причина за загриженост? Секако. Сепак, прво да ги видиме причините.

Првото и најважно прашање е зошто децата поминуваат толку многу време зад екранот?

Според истражувањата, најчестите причини зошто родителите свесно им даваат на своите деца паметни телефони или некој друг вид „дигитални дадилки“ се следните:

Родителите ги извршуваат тековните задолженија

Со цел родителите да можат да вршат домашна работа или било каква работа без постојан надзор и да знаат дека нивните деца се барем физички безбедни, времето поминато пред екранот е најбрзата интервенција. „Каде го оставам, таму го наоѓам“ често се вели за да се нагласи предноста на времето поминато зад екранот.

Смирување на јавно место

Некои родители едноставно немаат избор и ако сакаат да направат нешто, мора да ги земат и децата со себе. За многумина тоа е несфатливо и многу често нудат очигледни опции како решенија – зошто да не ги оставите децата овде или таму, како сите да имаат ист избор. Многу родители немаат кому да ги остават своите деца, а исцрпени од дваесет и четири часа детска грижа, се уште не можат да се справат со плачењето на јавно место, повторно, некои не можат воопшто да се справат без разлика на поддршката.

Работа од дома

Короната, изолацијата и реорганизацијата на многу работни места како несакан ефект донесе зголемено време пред екраните на сите нас, особено на децата. За многумина 80% од животот се одвиваше пред екрани – работа, училиште, воннаставни активности, плаќање, шопинг, дружење, купување облека, забава.

Ние, како возрасни, целосно ги изгубивме границите помеѓу неопходната и потребната и чиста зависност кога станува збор за телефоните.

Заспивање на децата

Песните, цртаните или приказните се еден начин нежно да го смирите детето пред спиење. Цртан филм или два, не може да нанесе штета, нели?

Сè уште може.

Во пракса, лошите ефекти од премногу телефони кај малите деца се очигледни. Луѓето кои работат со деца предупредуваат (но никогаш доволно) за штетните ефекти од поминувањето премногу време зад екранот.

Прелиминарните податоци од студијата * на Националниот институт за здравство на САД, која започна во 2018 година, вели дека децата кои поминуваат повеќе од два часа дневно во активности на екранот се многу помалку успешни на тестовите за говор и мислење и дека некои деца кои поминуваат повеќе од 7 часа еден ден зад екранот резултираат со намалување на дебелината на кортексот, делот од мозокот кој е задолжен за критичко размислување.

Балкански додаток

Просечниот родител навистина нема време да пребарува на Google и да се занимава со развојна психологија или неврологија. Просечниот родител на крајот може да ги следи инстинктите, да ги погледне другите родители и можеби да ги слуша нивните.

Последново е отежителна околност кога се во прашање балканските земји, бидејќи влијанието и важноста на семејството на потекло е неизбежно. Едноставно кажано, нашите деца често имаат баби и дедовци околу себе, што е непроценливо – додека не се вклучи паметен телефон.

Поставувајте јасни граници

Лошо е да ги оставите децата на цедило и да ги оставате сами да пребаруваат на интернет не знаејќи што им прави.

Како што никогаш не би им давале на децата алкохол, така не им давајте телефон без граница.

Прашање е само како и колку.

Препораките се како што следува:

Децата под 18 месеци воопшто не треба да користат екрани. Знаеме дека некои деца на таа возраст изговараат само едноставни реченици, но лицата на блиските и драги луѓе на оваа возраст зборуваат повеќе од зборови.

Деца на возраст од 18 месеци до две години

Родителите кои сакаат да им дадат време на своите деца на екранот на оваа возраст, треба да изберат содржина соодветна за таа возраст, но секогаш со свое присуство и активно учество.

Возраст од 2 до 5 години

Препораката не е повеќе од еден час пред екранот и програма прилагодена на возраста на децата. Сè уште е неопходно присуството на родителите за да можат да им објаснат на децата што гледаат и да направат споредба со светот околу нив.

Возраст 6-12 години

Поставете јасни граници за тоа како, каде и кога да користат дигитални медиуми. Внимавајте користењето медиуми да не им наштети на детскиот сон, физичката активност и навиките во исхраната.

Постари од 12 години

Дефинирајте го времето и местото на користење на медиумите, како спалната соба или на масата. Суптилно контролирајте ја употребата на медиумите.

Ние сме пример за нашите деца. Ако не можете да го ограничите времето на телефон, нема да можат да го прават тоа ни тие.

error: Content is protected !!