ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

ЗОШТО ДЕНОТ ИМА 24 ЧАСА: Ако погледнете во вашата рака, ќе сфатите дека причината е повеќе од ОЧИГЛЕДНА!

ЗОШТО ДЕНОТ ИМА 24 ЧАСА: Ако погледнете во вашата рака, ќе сфатите дека причината е повеќе од ОЧИГЛЕДНА!

Постојат многу причини зошто денот е поделен на 12 дела двапати.

Речиси сите скали за мерење се дефинирани на сличен начин – по договор или конвенција, почнувајќи од начинот на мерење на температурата до тоа како се мери нешто што се смета за природен процес, како што е одминување на времето. Од перспектива од почетокот на 21 век, мерењето изгледа сосема природно, секундите, минути и часови се само интервали што човекот, од историски причини, избра да го измери времето.

Сепак, времето може да се мери во сосема различни интервали. Во Советска Русија и за време на Француската револуција, беа изготвени календари со сосема поинаква организација на бројот на месеци и денови во неделата.

Што е сидерален ден?

Кога станува збор за мерки за време во рок од една година, постои една вистинска мерка која се базира на природен процес и, условно кажано, не е предмет на договор. Ова е просечната должина на денот – времето што е потребно за Земјата да се врти околу својата оска, односно времето во кое Сонцето во небесната сфера навидум „орбитира“ околу цел круг околу планетата.

Таканаречениот сидерален ден, што е време потребно за Земјата да направи една ротација во однос на sвездата „некретница“, кога се претвора во основни единици, е 86.164 секунди.

Ова е, кога ќе размислите за тоа, навистина засрамувачка бројка, без некое подлабоко значење, освен последицата од фактот дека астрономскиот, вистински ден мораше некако да се помири за да се подели на 24 дела, кои потоа се поделат на 60 минути. , потоа повторно 60, до секунди беа добиени.

Дефиницијата е инаку погрешна кога ќе се земе предвид како всушност е дефиниран денот, како точно трае и дека атомските часовници, според сегашната дефиниција, губат една секунда годишно, што мора да се додаде како „криминално“ со дополнителен конвенција.

Ова е затоа што работите се всушност дефинирани во обратен редослед – денот не е само поприроден, туку и многу постар концепт од вториот и часот. Во не толку далечното минато, пред механички часовници, времето всушност се мереше временски во текот на денот-должината на часовникот се смени така што стана 12 од утро до самрак.

Поделба на 24 дела е постара од терминот „часовник“

За време на сончевите часовници, денот веќе беше поделен на 24 дела од полноќ до полноќ. Во пракса, тие не беа еднакви, бидејќи во лето денот беше подолг и секој поединечен час траеше подолго во текот на денот. Поделбата на денот на 24 дела е постар од терминот час, а самиот збор потекнува од грчкото име за „дел од денот“.

Очигледно, таквата поделба на денот дојде од античките Сумери, но навистина не се знае точно зошто. Постојат неколку хипотези за оваа тема. Едно по едно, работата е во промените на Месечината. Ако древните народи забележале дека поминуваат 30 дена помеѓу два месечни месеци и дека се појавуваат 12 лунарни месеци во текот на годината, тогаш на ист начин тие би можеле да го поделат денот на 12, односно еден ден на 24 дела. Сепак, само Римјаните строго ја дефинираа годината со 12 месеци, така што ова објаснување е барем разнишано.

Погледнете во вашата шака

Друго објаснување е поврзано со човечката рака што наводно ги наведе Сумерите да го поделат денот на 12 дела. Ако го свиткате палецот и погледнете во внатрешноста на раката, ќе забележите дека секој од вашите четири испружени прсти е поделен на три дела, така што имате 12 еднакви делови пред себе. Ова го олесни броењето на часовите во текот на денот, па денот беше поделен на 12 дела.

Заедно со ова доаѓа и удобната околност дека 24 е број што се дели со 2, 3, 4, 6, 8 и 12, па затоа е многу полесно да се пресмета со него отколку со 10 или 10, кога треба да се подели. Сепак, не постојат силни аргументи за прифаќање или отфрлање на која било хипотеза, и не е исклучено поделбата на 24-часовен ден да била придонесена од сите причини заедно.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!