Зошто е добро да плачеме?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Зошто е добро да плачеме?

Сигурно е дека сте забележале дека се чувствувате подобро после плачење, а во тоа е науката.

Плачењето не само што може да ни помогне да се чувствуваме психички и емоционално подобро, туку има и голем број неочекувани физички придобивки од плачењето. Иако прекумерното плачење може да биде знак на депресија, вознемиреност или одредени невролошки состојби, постои и умерено плачење со кое можеме да ги освежиме умот и телото.

Плачењето им користи на нашите очи

Има емоционални солзи што произлегуваат како одговор на емоциите.

– Емоционалните солзи се единствени по тоа што содржат протеини и хормони кои не се наоѓаат во базалната секреција или рефлексните солзи. Тие можат да имаат релаксирачки или смирувачки својства кои помагаат да се регулира телото и да се вратат во претходната состојба.

Солзите се 98 проценти вода, но содржат и сол, масни масла и 1.500 различни протеини, како и антибактериска хемикалија позната како лизозим која помага во борбата против инфекциите. Значи, солзите се неопходни за здравјето на нашите очи.

Плачењето е емотивно катарзично

Плачењето е природен начин да се покажат или ослободат емоциите. Истражувањата сугерираат дека плачењето има катарзичен ефект што може да ни донесе олеснување.

Истражувањата покажуваат дека силните емоции, како што е плачењето, можат да бидат резултат на прекумерна емоционална енергија, а солзите всушност помагаат да се ослободат. Плачењето има моќ да ја намали напнатоста или негативните чувства, без оглед на тоа дали изворот на стресот е отстранет.

Иако не постојат точни податоци за тоа колку често треба да плачеме, Американската психолошка асоцијација (АПА) наведува дека жените плачат емоционални солзи во просек 30 до 64 пати годишно, додека мажите плачат емоционални 5 до 17 пати годишно.

error: Content is protected !!