Зошто Јапонците седат на подот за време на оброците?

Слични

Сподели

Зошто Јапонците седат на подот за време на оброците?

Додека седите опуштено на маса и јадете, можеби ви е пријатно, но тоа не е нужно најдобро за вашето здравје.

Ние поминуваме многу време седејќи на работа, и се враќаме дома седејќи во автомобил или јавен превоз. Потоа влегуваме во кујната и седнуваме на масата да вечераме. Но, повеќето луѓе во Јапонија седат на подот додека јадат, и најверојатно нема да најдете столици во таа земја дури и во ресторани со 5 ѕвезди.

Кога седите на подот со скрстени нозе и јадете, правите јога истовремено. Оваа позиција се нарекува „лесна поза“ или сухасана и се верува дека го зголемува протокот на крв во стомакот, помагајќи да се вари храната и да се добијат повеќе витамини и хранливи материи. Кога ќе се наведнете напред за да земете храна од чинијата, а потоа да се вратите во почетната позиција за да ја проголтате, ги зајакнувате мускулите во стомакот, што пак може да спречи надуеност.

Тоа ви помага да изгубите тежина

Седењето на подот додека јадете му помага на вагусниот нерв подобро да функционира. Кога вашиот дигестивен систем ослободува хормон наречен лептин, тој испраќа сигнал до вагусниот нерв дека сте сити. Правилната функција на овој нерв може да помогне да не прејадуваме.

Ги одржува зглобовите здрави

Кога седите долго на стол, колковите се вкочануваат. Од друга страна, седењето на подот ви овозможува да ги истегнете колковите и глуждовите, правејќи ги зглобовите пофлексибилни. Некои седечки позиции, како што се клекнување и сквотирање, ги прават мускулите да работат дури и кога одмарате затоа што ве охрабруваат да зафаќате мускули кои не се активни додека седите на стол.
Седењето на подот додека јадете му помага на вашиот вагусниот нерв подобро да функционира. Кога вашиот дигестивен систем ослободува хормон наречен лептин, тој испраќа сигнал до вагусниот нерв дека сте сити. Правилната функција на овој нерв може да не прејади.

Тоа ве прави пофлексибилни

Седењето на подот ги истегнува колената и колковите. Оваа позиција ве спречува премногу да се виткате и ги зајакнува грбот и рамената.

Го подобрува држењето на телото

Кога столчето не ви го потпира грбот, тоа ве охрабрува да ги зафатите вашите основни мускули, што пак придонесува за држењето на телото.

Го смирува умот

Седењето на под додека јадете, исто така го смирува вашиот ум. Кога вашиот ум е мирен, можете да уживате во храната повеќе и да јадете додека не се чувствувате сити.

error: Content is protected !!